Tendinte in .Ro


4 tari si-au disputat o insula care a existat doar jumatate de an

4 tari si-au disputat o insula care a existat doar jumatate de an

Se intampla in anul 1831 cand o insula a aparut pe neasteptate intre apele Mediteranei, pozitionata “strategic” intre Sicilia si Tunisia, ca un binevenit loc de popas pentru navele ce strabateau Marea Mediterana ori de control asupra acestor ape pentru oricare dintre fortele navale europene care si-ar fi impus dreptul de proprietate asupra ei. Aparitia insulei nu a fost intamplatoare, ea fiind rezultatul evolutiei unuia dintre numerosii vulcani submarini din acea zona, cel in cauza fiind numit Empedocles si situat la 30 de kilometri sud de insula italiana Sicilia. Activitati vulcanice mai fusesera semnalate in zona in timpul primului razboi punic (264-241 i.Hr.) ca si in secolul al 17-lea, dar aparitia insulei in mijlocul Mediteranei in anul 1831 a luat pe toata lumea prin surprindere.

Primele semne ale unor activitati vulcanice subacvatice au fost observate intre 28 iunie si 10 iulie 1831 de catre locuitorii orasului Sciacca de pe coasta de sud-vest a Siciliei. Apoi, in ziua de 4 iulie un miros puternic de sulf a invaluit orasul italian pentru ca in 13 iulie o coloana de fum sa fie vazuta in largul marii, de pe tarm crezandu-se ca este vorba de un vapor ce ardea. In aceeasi zi membrii echipajului vasului italian Gustavo au vazut la suprafata marii bule imense de gaz, despre care capitanul vasului a crezut ca provin de la un monstru marin. Un alt vas a raportat prezenta unei multimi impresionante de pesti morti plutind pe mare. Pe 17 iulie in mijlocul Mediteranei aparuse deja o insula.

In august 1831 insula avea deja 4,8 kilometri in circumferinta si o inaltime de 63 de metri, ba avea chiar si doua lacuri, cel mai mare dintre ele masurand 20 de metri in circumferinta si o adancime de 2 metri. Oportunitatea controlarii Mediteranei dintr-un punct atat de strategic amplasat a facut ca patru tari sa reclame posesia insulei. Primii au fost britanicii care i-au dat insulei numele Graham. Au urmat sicilienii care, prin regele Ferdinand al II-lea al celor doua Sicilii (insula si partea sudica a Italiei), au trimis vase catre insula pentru a-si proclama posesiunea si au numit-o Ferdinandea. Nu au fost singurii, francezii trimitandu-si la randul lor oameni care au numit insula drept Julia, pentru ca si spaniolii sa isi declare dreptul de posesiune asupra ei la scurt timp. Fiecare dintre puteri isi dorea insula pentru ca se afla pe rutele de comert dintre Grecia, Egipt si Asia Mica pe de o parte si vestul Europei in partea cealalta.

Din nefericire pentru toti piatra ce constituia insula era tuf vulcanic, un tip de roca vulcanica ce provine din cimentarea produsilor rezultati din eruptiile vulcanice precum cenusa si nisipul, fiind din aceasta cauza si extrem de usor de erodat sub actiunea valurilor marii. Rezultatul a fost ca odata cu incetarea eruptiilor roca a inceput sa fie “mancata” de apa marii din care a iesit la suprafata, insula disparand sub valuri in ianuarie 1832, inainte ca o decizie privind suveranitatea insulei sa fi fost luata, punandu-se astfel punct si disputelor dintre cele patru tari.

Insula a mai aparut o data, in 1863 in acelasi fel, existenta ei fiind de aceasta data de doar cateva zile inainte sa dispara pentru totdeauna (pana acum) sub apele Mediteranei.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti