Tendinte in .Ro


Anticii credeau ca floarea de lotus aduce uitare

Anticii credeau ca floarea de lotus aduce uitare

Legenda care spune ca floarea de lotus aduce uitare face parte din povestea lui Ulise, celebrul erou grec participant la razboiul pentru cucerirea cetatii Troia. Inca din timpul luptelor eroul ar fi vrut sa se intoarca acasa, chinuit de dorul pentru fiul si sotia sa. Asa incat, odata terminat razboiul troian, Ulise si-a luat oastea si cele 12 corabii si au pornit spre Itaca, patria lor. Daca la inceput drumul lor a fost pe ape calme, o furtuna aparuta pe parcurs i-a deturnat de la drumul stiut, ratacindu-i si impingandu-i catre meleagurile lotofagilor, un popor putin cunoscut si ciudat.

Ulise si ai lui au poposit la acestia, fiind tratati cum se cuvine, cu hrana si fiind lasati sa se odihneasca. Printre bucatele servite s-a aflat si mancare din floare de lotus care, incercata fiind de cativa dintre oamenii lui Ulise, a nascut in acestia dorinta de a ramane acolo, in patria lotofagilor. Motivul era simplu: nu isi mai aminteau de ce umblau pe mari si care le era scopul, in definitiv acela de a se intoarce in Itaca, parandu-li-se ca viata intre lotofagi este tot ce le este necesar. Insotitorii lui Ulise uitasera, sub influenta mancarii de lotus, ca acasa ii asteptau familii, neveste si copii. Ulise nu a vrut insa sa-i lase acolo.

Luati pe sus pana pe corabii de catre ceilalti eroi care nu gustasera din floarea de lotus, cei aflati sub efectul ciudatei mancari s-au impotrivit atat de tare incat au incercat sa se arunce in apa ca sa se intoarca la lotofagi. Ulise a poruncit atunci ca bolnavii de uitare sa fie legati de corabii cu funii groase asa incat sa nu poata scapa si sa fie tinuti acolo pana trece efectul lotusului, parasind cu totii in graba tarmurile lotofagilor, indreptandu-se catre Itaca.

Legenda are un sambure de adevar, tratamentele pe baza de flori de lotus avand un rol important in cultura medicala din antichitate. Astazi se stie ca florile de lotus contin lotusina si nuciferina, substante care pot afecta gradul de stimulare cerebrala, producand o stare de relaxare generala a mintii si a corpului. Senzatiile traite de cei care incearca floarea de lotus sunt de calm, liniste, pace interioara si chiar fericire. (vezi citate despre fericire, precum si o imagine de mari dimensiuni a unei flori de lotus)
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti