Tendinte in .Ro


Fluviul Dunarea este singurul fluviu european ce curge de la vest catre est

Fluviul Dunarea este singurul fluviu european ce curge de la vest catre est

Al doilea fluviu ca lungime din Europa (afla care este cel mai lung fluviu din Europa), Dunarea este unul dintre cele mai importante cursuri de apa de pe continent, curgand prin nu mai putin de 10 tari si avand afluenti care provin din alte sapte tari europene. In plus, patru capitale sunt traversate de catre fluviul Dunarea: Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad.

Izvorul Dunarii este considerat ca aflandu-se in muntii Padurea Neagra, pe teritoriul Germaniei, sub forma a doua rauri, Breg si Brigach, care la randul lor izvorasc din acelasi masiv muntos, unindu-se in oraselul german Donaueschingen din landul Baden-W├╝rttemberg si formand astfel cursul de apa cunoscut sub numele Donau, tradus in limbile locale in fiecare dintre tarile prin care curge.

Dunarea este, dintre toate fluviile europene, singurul care curge de la vest catre est, avand o lungime de nu mai putin de 2.860 kilometri si un bazin hidrografic ce acopera peste 800.000 de kilometri patrati. Desi poate parea ciudat, parti din acest bazin hidrografic acopera si tari precum Elvetia, Italia (vezi harta Italiei), Polonia sau Albania datorita afluentilor pe care ii primeste si care provin din aceste tari. Debitul fluviului creste pe masura ce acesta se apropie de locul de varsare din extremul sau estic, in Marea Neagra, de exemplu la Passau in Germania are un debit mediu de doar 1.470 de metri cubi pe secunda, 1.920 la Viena, 2.350 de metri cubi pe secunda la Budapesta pentru ca la Portile de Fier debitul fluviului sa ajunga la 5.300 de metri cubi pe secunda (vezi cum arata Dunarea la Cazane). La varsarea in mare, debitul sau este de aproximativ 6.500 de metri cubi pe secunda.

Printre cele mai importante localitati pe care le traverseaza Dunarea albastra in drumul sau de la vest la est se numara Regensburg si Passau in Germania; Linz si Viena in Austria, Bratislava in Slovacia, Visegrad, Budapesta si Baja in Ungaria; Vukovar in Croatia; Novi Sad si Belgrad in Serbia; Drobeta-Turnu Severin, Turnu Magurele, Giurgiu, Calarasi, Braila, Galati si Tulcea in Romania.
 
Harta Dunarii
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti