Tendinte in .Ro


Turistii arunca zilnic cel putin 3.000 euro in Fontana di Trevi

Turistii arunca zilnic cel putin 3.000 euro in Fontana di Trevi

La cei 26 de metri inaltime si 20 metri latime, Fontana di Trevi ocupa aproape intreaga piata Trevi din Roma, constituind in acelasi timp si fatada unei cladiri. Este astfel cea mai mare fantana in stil baroc din Roma si una dintre cele mai cunoscute din intreaga lume. La inceput doar capatul unui apeduct ce alimenta orasul cu apa aproape pura, adusa de la 22 de kilometri departare, locatia a fost transformata intr-o fantana la inceputul secolului al XV-lea. Papii si-au intrat apoi in rol si au comandat rand pe rand realizarea unor fatade mai impunatoare decat precedentele, fiecare papa considerand fantana insuficient de dramatica. Fontana di Trevi si-a primit forma finala abia in 1762.

Personajul principal este zeul Neptun aflat intr-un car de lupta in forma de scoica si tras de doi caluti de mare. Poate faptul ca fiecare cal trage in alta directie reprezinta doar un aspect stric artistic dar unul dintre ei este bland, celalalt este naravas, simbolizand incertitudinea privind apele marii, cand calma, cand violenta. De asemenea bazinul din fata fantanii reprezinta apa marii. De-o parte si de alta a lui Neptun se gasesc alte doua personaje ce simbolizeaza abundenta si sanatatea.

Traditia spune ca cei care ajung la Fontana di Trevi si arunca o moneda in apa dar doar stand cu spatele la fantana si aruncand moneda peste umar, se vor intoarce la Roma. Asa se face ca zilnic se strang in fantana mai bine de 3.000 euro. Banii sunt donati unui supermarket destinat oamenilor fara venituri din Roma.

Mai multe filme de lung metraj au avut scene filmate in zona fantanii Trevi, cel mai cunoscut fiind “La Dolce Vita” al lui Federico Fellini. Dar primul film realizat aici a fost “Three Coins in the Fountain” regizat de romanul Jean Negulesco.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Fontana di Trevi