Tendinte in .Ro


Se intampla in Olanda: lider de galerie la varsta de doar 10 ani

Se intampla in Olanda: lider de galerie la varsta de doar 10 ani

Se intampla in Olanda unde parintii nu au nicio problema sa mearga cu copiii lor la meciurile din campionatul de fotbal de acolo Olanda Eredivisie, unde tatii nu au nicio problema sa mearga cu baietii lor in mijlocul galeriei echipei. Motivul fiind unul extrem de simplu: suporterii sunt dedicati unei echipe iar atunci cand aceasta are de disputat un meci oficial fanii se duc pe stadion sa vada jocul echipei si sa-si incurajeze favoritii, nu sa-si verse nervii precum in alte zone din lume. Fanii canta, danseaza, apreciaza sau critica dar pe un ton amical, de respect fata de cei platiti sa reprezinte culorile clubului, la randul lor fiind respectati de catre jucatori pentru comportamentul lor.

Spuneam deci ca se intampla in Olanda, la un meci de campionat disputat de catre PSV Eindhoven pe propriul teren. Intr-una dintre peluze, un pusti de 10 ani cocotat pe umerii tatalui sau, deci mai sus decat restul suporterilor, da tonul scandarilor galeriei. Iar fanii din sectorul respectiv il asculta si se coordoneaza cu pustiul pentru o demonstratie de incurajari adresate echipei. Va invitam sa va uitati la imagini si sa remarcati ca nu doar cei de pe scaunele din jurul baiatului canta alaturi de el ci si suporterii din partea de jos a tribunei care nici nu se mai uita la joc, fiind intorsi cu spatele catre teren si preferand sa fie in jurul liderului galeriei si sa scandeze alaturi de acesta. Enjoy it!

Arena de unde ati vazut imaginile de mai sus este Philips Stadion, locul unde PSV Eindhoven isi disputa partidele de acasa. Construit in 1910, renovat in anii 1970 si 1990 pentru a avea tribunele acoperite si o capacitate de 35.000 de locuri (recordul constituindu-l o prezenta de 35.200 de suporteri la un meci al lui PSV in fata echipei Feyenoord Rotterdam, in noiembrie 2002), stadionul este al treilea ca marime din Olanda (primele doua fiind Amsterdam Arena al lui Ajax cu o capacitate de 53.052 locuri, si De Kuip din Rotterdam al lui Feyenoord cu o capacitate de 51.577 locuri). Au existat planuri de crestere a capacitatii stadionului pana la 45.000 de locuri dar acestea nu au mai fost puse in aplicare dupa ce Olanda a pierdut ocazia de a gazdui Campionatul Mondial de fotbal din 2018.

Asistenta medie la jocurile de acasa ale lui PSV Eindhoven este de 29.000 de suporteri, galeria fiind situata in peluza estica a stadionului. In ceea ce priveste comportamentul galeriei, acesta este recunoscut in Olanda ca fiind unul destul de moderat, fiind orientat mai mult catre asigurarea unui spectacol in tribune decat violente, ultimul eveniment conflictual avand loc in martie 2001 la un meci de Cupa UEFA cu echipa germana 1. FC Kaiserslautern. Motiv pentru care gardurile inalte din jurul terenului au fost eliminate in 2005, terenul fiind acum despartit de tribune printr-un zid inalt de doar 90 de centimetri. Dar stiti ce pedeapsa primesc cei care ar indrazni sa intre pe suprafata de joc a terenului venind dinspre tribune? Amenda de 15.000 de euro si interdictia de a intra pe acest stadion timp de 10 ani.

Aveti acum asadar contextul in care este posibil ca in tribunele unui stadion din Olanda, galeria echipei sa fie condusa, e drept, ad-hoc, de un pusti de 10 ani.
 
Vezi si…

  • Faze tari din fotbal
  • Faze comice din fotbal
  • Perle fotbalisti
     

    Stiati ca..

  • Service Apple Bucuresti