Tendinte in .Ro


France Antarctique se gasea de fapt la Tropice

France Antarctique se gasea de fapt la Tropice

Mai exact pe coasta atlantica a continentului sud-american, in Brazilia, iar componenta France chiar vine de la francezi. Trebuie spus ca Brazilia a fost descoperita de portughezul Pedro Álvares Cabral in aprilie 1500 cand a debarcat pe plaja a ceea ce este acum orasul Porto Seguro din sudul tarii. Dar, cu exceptia orasului Salvador creat de portughezi mai la nord, restul teritoriului brazilian a ramas virgin pentru europeni. 55 de ani mai tarziu francezii au fost cei care au ajuns in noile teritorii de sub Ecuator, sub comanda vice-admiralului Nicolas Durand de Villegaignon.

2 vase purtand 600 de soldati si protestanti francezi fugiti din tara lor din cauza persecutiilor la care erau supusi in acea perioada de catre Biserica Catolica au ajuns pe coastele sud-americane in golful Guanabara, actualul Rio de Janeiro, ridicand un fort pe o insula din golf si stabilindu-se acolo. Dupa ce Villegaignon si-a asigurat pozitia incheind o alianta cu indienii Tamoio si Tupinamba, francezii au inceput extinderea coloniei atat teritorial cat si ca populatie, chemand colonisti din Franta in anii ce au urmat. In timp colonia franceza numita France Antarctique a ajuns sa se intinda intre actualele orase Rio de Janeiro si Cabo Frio, acesta aflat la 120 de kilometri departare de Rio.

In 1560 portughezul Mem de Sá, guvernator general al Braziliei, a primit ordin din partea guvernului portughez sa ii elimine pe francezi din teritoriile Lumii noi ce fusesera impartite de Papa intre Spania si Portugalia si a trimis in zona o armata de 2000 de oameni care insa nu a reusit decat sa-i goneasca pe francezi catre interiorul teritoriilor Braziliei unde erau sprijiniti de indieni. Portughezii au infiintat orasul Rio de Janeiro in 1965 si i-au hartuit pe francezi inca doi ani, acestia decizand in final sa paraseasca teritoriile portugheze si marcand astfel finalul existentei coloniei France Antarctique.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti