Tendinte in .Ro


Franta a fost prima tara care a redus saptamana de lucru la 35 de ore

Franta a fost prima tara care a redus saptamana de lucru la 35 de ore

Pana in anul 2000 saptamana de lucru in Franta avea 39 de ore, o decizie ce data din vremea presedintelui Fran├žois Mitterrand (1981-1995). A fost maximul obtinut pentru angajatii francezi. Desi o propunere legislativa pentru ca saptamana de lucru legala sa aiba chiar doar 35 de ore data inca din anul 1981 cand programul electoral al Partidului Socialist Francez o includea intr-o serie de “110 propuneri pentru Franta”. Abia in anul 2000 a fost adoptata decizia celor 35 de ore pe saptamana, in cursul mandatului presedintelui Jacques Chirac si premierului Lionel Jospin.

Legea a fost criticata mai apoi, pe de o parte din cauza faptului ca nu si-a atins scopul, acela de a creste numarul salariatilor si contribui astfel la scaderea somajului, pe de alta parte pentru ca a dus la cererea cresterii productivitarii per ora pentru salariatii francezi. In plus, dupa adoptare legea a suverit o serie de modificari prin includerea unor exceptii care au facut sa slabeasca puterea ei, mai ales prin cresterea numarului de ore suplimentare pe care angajatorii le puteau impune propriilor salariati.

In timp si in alte tari ale lumii legea muncii a fost modificata in sensul scaderii numarului maxim legal de ore lucrate in regim full-time de la cele 40 de ore standard: 37 de ore in Danemarca, 36 de ore in Australia si chiar 35 de ore in Portugalia.

(vezi proverbe despre munca)
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Timpul de munca