Tendinte in .Ro


Diabeticii pot consuma anumite fructe

Diabeticii pot consuma anumite fructe

Diabetul este numit popular boala zahărului, de aceea bolnavii de diabet trebuie sa fie extrem de atenţi la alimentele dulci pe care le consumă, inclusiv la fructele permise, si acestea supunându-se unor reguli, ca de altfel toate celelalte alimente permise in diabet. Lista acestora, acolo unde tipul de diabet o permite, trebuie însoţită întotdeauna de cantităţile pe care nu trebuie să le depăşească un bolnav în vederea menţinerii sub control a zahărului din sânge.
 
În funcţie de gravitatea diabetului şi de recomandările medicului, sunt destui bolnavi care au voie să consume anumite fructe, în cantităţi monitorizate şi moderate, fără adaos de zahăr sau miere sau în preparate cum ar fi compotul, gemurile sau dulceţurile. O persoană bolnavă de diabet poate consuma doar fructele aprobate de medicul curant şi doar în cantităţile stabilite. Zahărul, bomboanele, şerbetul de fructe, siropurile, sucurile sunt interzise, cu excepţia celor care conţin îndulcitori şi nu zahăr sau miere.

Fructele de pădure sunt în topul fructelor care pot fi consumate de diabetici. Ele au un indice glicemic scăzut, dar şi puţine calorii. Afinele, murele, zmeura, fragile, căpşunile, coacăzele, agrişele, cătina, dar şi măceşele pot fi consumate de diabetici în porţii semnificative. Vişinele sunt şi ele recomandate diabeticilor pentru că au un conţinut de zahăr mai mic decât alte fructe. De asemenea, merele verzi şi acre sau kiwi pot fi consumate cu moderaţie, la fel şi pepenele verde sau caisele coapte. Alături de legumele verzi, aceste fructe sunt recomandate să completeze regimul alimentar sănătos al unui diabetic.

Strugurii, prunele, bananele, dar şi curmalele sau smochinele sunt pe lista neagră pentru bolnavii de diabet deoarece conţin foarte mult zahăr. De asemenea, se vor evita întotdeauna fructele uscate sau confiate (curmale, smochine, merişoare, stafide, caise), care sunt foarte bogate în zaharuri.

Evident, consumul de fructe nu trebuie înţeles ca o abatere de la regulile alimentare tipice acestei boli: nu se vor consuma pâine de grâu alb, paste, orez alb şi nici alimente grase.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti