Tendinte in .Ro


Fructele anumitor cactusi sunt comestibile

Fructele anumitor cactusi sunt comestibile

Sau nu doar comestibile, ci şi delicioase sau chiar delicatese. Deşi pe piaţa din România ele sunt destul de greu de găsit, în Occident ele sunt prezente în supermarketuri sau pe tarabele vânzătorilor de fructe, la preţuri accesibile.

Mai multe specii de cactus au fructe comestibile. Pitaya, de exemplu, este un fruct de cactus originar din China, iar datorită culorii sale roşii şi a excrescenţelor de pe fruct este numit şi fructul dragonului. Miezul fructului seamănă cu al unui kiwi, în sensul că are seminţe mici şi negre, însă pulpa este albă şi are un gust specific.

Şi alţi cactuşi fac fructe. Este cazul unui cactus originar din Mexic, Opuntia ficus indica sau chumbo, ale cărui fructe seamănă cu perele şi au diverse culori: vişinii, roşii, portocalii sau galbene. Ca să poată fi scoase la vânzare fără să aibă ţepi, fructele de cactus sunt adesea “pieptănate”, adică sunt îndepărtaţi ţepii cu ajutorul unor instrumente asemănătoare unui pieptăn. Curăţarea ţepilor este destul de migăloasă şi necesită multă grijă pentru că ţepii sunt periculoşi petru ochi.

Gustul acestor fructe de cactus este discret şi specific. Fructul de cactus se poate servi ca atare, curăţat sau scobit precum kiwi, în coaja proprie, sau, de ce nu, într-o salată de fructe. În zonele unde fructele de cactus se găsesc din belşug, din el se prepară sucuri sau dulceţuri, dar şi băuturi alcoolice sau măşti cosmetice.

La nivel mondial Mexicul este ţara care exportă cele mai multe fructe de cactus comestibile, ariditatea din Mexic facând ca solul nisipos şi uscat sa fie potrivit pentru cultivarea cactuşilor.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Fructe de cactus