Tendinte in .Ro


Gastronomia moleculară e cea mai nouă formă de gastronomie

Gastronomia moleculară e cea mai nouă formă de gastronomie

Gastronomia moleculara a apărut în anii ’80 în Franţa, iar preparatele gastronomice care rezultă sunt mai degrabă nişte experimente demne de laboratorul lui Dexter decât de un chef. Practic, gastronomia moleculară urmăreşte procesele fizice şi chimice prin care trec alimentele pe măsură ce sunt gătite. Prepararea unor astfel de alimente necesită temperaturi înalte, condiţii de vid, sonde cu ultrasunete, azot lichid sau alte substanţe, iar ceea ce este gătit trece prin tot soiul de reacţii chimice. Spumă de piept de pui care să aibă acelaşi gust ca un grătar de piept de pui, caviar virtual sau îngheţată cu azot, sunt doar câteva retete rapide dintre cele mai încercate.

Iată ce ar presupune un desert pentru 4 persoane obţinut prin gastronomie moleculară, un simplu jeleu de apă caldă care ar putea fi gătit acasă: se încălzeşte jumătate de litru de apă, peste care se adaugă aromă de vanilie pentru gust şi 30 de grame de zahăr. Peste acest amestec se adaugă 5 grame de agar-agar (geloză din alge marine), iar totul se dă 5 minute la fiert la o temperatură de 90 grade Celsius. Se aşează în mici boluri de sticlă şi se ornează cu fructe uscate.

Cum este posibil să mâncăm un jeleu fierbinte care să nu se dezintegreze? Foarte simplu, geloza numită agar-agar are o putere mare de gelificare. Reţeta este una dintre numeroasele retete usoare de gastronomie moleculară, însă se bazează pe nişte informaţii ştiinţifice precise, cum ar fi puterea de gelificare a gelozei.

Restaurante care să ofere astfel de specialitati culinare in meniuri moleculare sunt puţine în România, iar preţul lor este ridicat. Atenţie, însă, anumiţi specialişti susţin că gastronomia moleculară nu e deloc sănătoasă, că substanţele chimice şi procedeele folosite sunt dăunătoare, iar gastronomia moleculară nu trebuie să devină un stil alimentar!
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Gastronomie moleculara