Tendinte in .Ro


Germanii au vrut sa infiinteze in 1919 Republica Sovietica Bavaria

Germanii au vrut sa infiinteze in 1919 Republica Sovietica Bavaria

Luna noiembrie 1918 a constituit nu doar sfarsitul primului razboi mondial ci si momentul declansarii revolutiei germane, conflict civil de nivel national ce a dus la schimbarea guvernarii imperiale cu o republica, dupa modelul Rusiei care in 1917, tot in urma unei revolutii inlocuise imperiul tarist cu regimul sovietic.

In Bavaria cei mai influenti oameni au ales tot o doctrina sovietica, miscarea lor de acaparare a puterii incepand intr-o zi simbolica, 7 noiembrie 1918, aceasta data marcand aniversarea de un an a revolutiei ruse. Cu acest prilej 60.000 de oameni s-au strans in piata Theresienwiese din Munchen (locul in care actualmente se sarbatoreste festivalul berii Oktoberfest) pentru a-i asculta pe membrii Partidului Social Democrat Independent (PSDI) cerand abdicarea regelui Bavariei Ludwig al III-lea si a imparatului Germaniei Wilhelm al II-lea, pacea imediata, ziua de munca de 8 ore, ajutor social pentru someri si formarea unor asociatii ale muncitorilor si soldatilor.

In noaptea urmatoare regele Bavariei a abdicat si plecat in exil, motiv pentru liderul partidului, Kurt Eisner, sa declare Bavaria drept stat liber organizat ca republica socialista. Autoproclamandu-se drept Ministru-Presedinte al Bavariei, Eisner a organizat un parlament si a incercat sa-i tina pe bolsevici si pe comunisti la distanta. Eisner a fost asasinat de nationalisti in februarie 1919 in drumul sau spre parlament, locul sau fiind luat de un alt membru important al PSDI, Ernst Toller, care a format un nou guvern si a declarat Bavaria drept Republica Sovietica. Toller nu a reusit insa sa restabileasca ordinea in Munchen, capitala Bavariei, iar guvernul sau a facut mai multe gafe printre care declararea razboiului fata de Elvetia pentru motivul ca aceasta tara refuzase inchirierea de 60 de locomotive Republicii Sovietice Bavaria.

In aprilie 1919 comunistii au reactionat violent, formand o asa numita Armata Rosie si preluand puterea asupra distributiei de alimente, bancilor si preluand conducerea fabricilor si controlul muncitorilor din Bavaria. Mai multi membri importanti ai sovieticilor bavarezi au fost luati ostatici si executati in mai 1919, ducand in acest fel la sfarsitul Republicii Sovietice Bavaria, aceasta regiune fiind integrata in acelasi an Reich-ului german, stat ce a existat pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, in 1945.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti