Tendinte in .Ro


Ghepardul ajunge la 100 km/h in doar 3 secunde

Ghepardul ajunge la 100 km/h in doar 3 secunde

Nu este doar posesorul recordului de acceleratie, ghepardul este totodata si cel mai rapid animal din lume. Este capabil ca pornind de pe loc sa ajunga la viteza de 100 km/h in doar 3 secunde, lasand in urma marci de prestigiu in ale curselor de masini in ceea ce priveste plecarea de pe loc. In ceea ce priveste viteza, cea mai mare valoare inregistrata pana acum a fost de 113 km/h, specialistii fiind insa de acord ca pur si simplu nimeni nu a reusit sa masoare viteza maxima cu care poate alerga un ghepard, aceasta fiind sigur mai mare decat valoarea inregistrata.

Genetica l-a inzestrat pe ghepard cu cele necesare pentru cel mai rapid animal terestru: coloana vertebrala flexibila ii permite sa se intinda foarte mult, ghearele nu se retrag in teci ca la celelalte feline ajutand astfel la aderenta, membrele sale se incruciseaza in timpul alergarii, sariturile capatand astfel lungime suplimentara, iar dungile negre ce pornesc de la ochi pana la gura absorb lumina soarelui care altfel i-ar fi fost reflectata de blana catre ochi, ghepardul putand vedea astfel mai bine decat alte animale. Alte curiozitati despre ghepard ar fi ca in timpul sprintului gheparzii petrec mai mult timp in aer decat pe pamant, ca desi viteza este extraordinara rezistenta fizica este totusi limitata, ceea ce ii face pe gheparzi sa alerge doar cate 40-60 de secunde, suficient insa ca sa prinda prada pe care au pus ochii.

Fosilele descoperite in timp arata ca gheparzii au trait nu doar in Africa (Namibia fiind arealul cu cel mai mare numar actual de gheparzi) si Asia, ci si in Europa si America de Nord atunci cand conditiile climaterice permiteau acest lucru. Gheparzii reprezinta totodata una dintre speciile care a reusit sa supravietuiasca ultimei ere glaciare de acum aproximativ 10.000 de ani. Ultimii 200 de ani au insemnat o scadere a numarului de gheparzi cu aproape 100.000, pana la cei aproximativ 12.600 care mai traiesc acum.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Cel mai rapid animal din lume