Tendinte in .Ro


Cele 12 tipuri de gladiatori

Cele 12 tipuri de gladiatori

Iata mai jos cele 12 tipuri de gladiatori chemati, obligati sau lasati sa lupte in arena. Am mentionat “lasati” in mod expres pentru a sublinia acel grup de gladiatori proveniti din oameni liberi care preferau sa renunte la libertatea lor pentru a lupta in arena. Acesti gladiatori proveneau din toate paturile societatii romane, fiind atrasi nu atat de luptele in sine caci isi riscau propriile vieti cat mai ales de premiile puse in joc pe care le puteau castiga dar si de stilul de viata al gladiatorilor, unul superior multora dintre cetatenii de rand ai Romei, beneficiind de asistenta medicala, haine si trei mese consistente pe zi.

Spre finalul existentei luptelor intre gladiatori aproximativ jumatate dintre acestia proveneau din oameni liberi. Pana sa li se permita acestora sa participe la luptele din arena (vezi detalii despre Colosseum si o imagine a constructiei), gladiatorii erau selectati dintre sclavi remarcati la locul lor de munca de catre antrenorii de gladiatori si soldati ai armatelor invinse de Imperiul roman, luati prizonieri si pusi sa lupte pentru a-si castiga viata si eventual libertatea.

Murmillo
Erau cei mai populari si mai apreciati dintre gladiatori. Arma de atac era reprezentata de sabia scurta numita gladius, in timp ce apararea si-o asigurau cu ajutorul unui scut si al unor aparatori pentru maini si picioare. De asemenea purtau coif pentru apararea capului, fiind trimisi sa lupte impotriva altor gladiatori.

Bestiari
Erau gladiatorii pregatiti sa infrunte animalele salbatice, fie ele feline de talie mare (lei, tigri) sau animale provenind din padurile Europei (ursi sau mistreti). Daca la inceput aceasta categorie era formata din osanditi la moarte trimisi neinarmati in fata animalelor flamande, in timp au aparut gladiatori specializati in lupta cu aceste animale, sulite lungi si armuri solide ajutandu-i sa doboare salbaticiunile care infiorau multimea din tribune.

Dimachaerus
Era gladiatorul lipsit de protectie la nivelul corpului, exceptand aparatori pentru maini si un coif pe cap. Stilul lor de lupta, permis de organizatori, era acela cu doua sabii, cate una in fiecare mana, ca o metoda de a compensa protectia corporala si de a tine adversarii la distanta.

Thraces
Gladiatorii numiti Thraces erau fosti soldati traci, luati prizonieri si aruncati in arena. Isi aratau renumele de luptatori dibaci purtand un coif impodobit cu un grifon si binecunoscutul scut rotund si mic. Arma de atac era cutitul dacic scurt si inconvoiat cu care puteau sa impunga pe langa scuturile adversarilor lor.

Andabatae
Un astfel de gladiator, desi lupta calare, era complet lipsit de vizibilitate, coiful acoperindu-i intreaga fata. Orientarea in arena se facea dupa zgomotele adversarilor si dupa mesajele si zgomotele publicului din tribuna.

Retiarii
Erau gladiatorii cu un stil de lupta spectaculos, permisiv prin prisma armelor detinute: un trident pentru lupta la distanta, un pumnal pentru lupta corp la corp si celebra plasa pe care o aruncau deasupra adversarului pentru a-l imobiliza. Avand mainile astfel ocupate nu purtau scut ci doar o aparatoare pentru mana stanga.

Sagittarii
Erau acei gladiatori ce preferau stilul de lupta specific scitilor de la nord de Marea Neagra, calare si avand la indemana o sabie de lungime medie, lipsiti altfel de aparare.

Secutores
Era gladiatorul dotat cu sabie si scut, de asemenea avand un coif ce ii acoperea intreaga fata mai putin ochii, fiind ferit astfel in zona capului de tridentul retiarilor. De asemenea coiful era rotund in partea sa superioara pentru ca plasa aruncata deasupra lor sa alunece de pe ei.

Scissores
Dupa cum numele va da oarece indicatii, erau gladiatorii dotati cu o arma mai ciudata, doua sabii cu taisuri pe fiecare parte, prinse intr-un punct asemeni unei foarfece, aceasta fiind singura lor dotare atat in ceea ce priveste atacul cat si apararea.

Essedari
Gladiatori care luptau indirect, conducand care de lupta ce aveau si rol de arma prin calcarea in picioare a adversarilor lor. Aceia dintre oponenti care reuseau sa se urce din viteza cailor in carele de lupta ale acestor gladiatori erau intampinati cu sabii foarte scurte pentru lupta corp la corp in viteza.

Rudiarii
Acesti razboinici aveau dreptul sa foloseasca orice arma isi doreau, atat ca sa isi invinga inamicii cat si sa se apere. Motivul era reprezentat de faptul ca ei proveneau din gladiatori ce isi castigasera libertatea dar care preferasera sa ramana sa lupte in arena pentru deliciul publicului, fiind lipsiti probabil de motivatie sa isi faca un rost in lumea romanica libera.

Laquerarii
Aveau trident, aveau pumnal pentru lupta de aproape dar spre deosebire de Retiarii nu aveau plasa ci un lasou cu care incercau sa isi imobilizeze adversarii. Erau aparati de jur imprejurul braului de o aparatoare speciala, mana lor fiind mai mult pe sus pentru lansarea lasoului.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti