Tendinte in .Ro


Goblenul a apărut în Franţa

Goblenul a apărut în Franţa

Istoria goblenului începe în secolul al 15-lea în Franţa, în 1443, când un anume Jehan Goblin, originar din Reims, se mută în orăşelul Saint Marceau din apropierea Parisului şi işi deschide o mică vopsitorie de textile. Ulterior, urmaşii săi construiesc vopsitorii care la vremea respectivă erau considerate industriale şi ajung să se îmbogăţească de pe urma vopsirii ţesăturilor de lână iar unii îşi cumpără chiar şi titluri de nobleţe, renunţând treptat la atelierele care i-au îmbogăţit.

În secolul al 17-lea regele Franţei Henric al IV-lea ducea la acel moment o politică economică bazată pe încurajarea producţiei proprii în detrimentul importului în ceea ce priveşte textilele, mai ales tapiserii şi covoare, atât de necesare curţii. De aceea, decide să redeschidă atelierele Goblin, flamanzii Marc de Comans şi Francois de la Planche fiind însărcinaţi cu producţia. În 1622, primul-ministru Colbert decide o implicare şi mai mare la atelierele Goblins, motiv pentru care atelierele ajung proprietatea coroanei iar pictorul oficial al regelui, Charles le Brun, devine directorul atelierelor. Urmează trei decenii de aur pentru manufactura franceză, devenită între timp celebră în toată lumea. Tradiţia continuă şi după Revoluţia franceză şi se bucură de succes şi în timpul lui Napoleon. Şi astazi atelierele Goblin au câţiva angajaţi care continuă să creeze manufacturi. Numele goblen (gobelin în franceză şi în engleză), este un tribut adus muncii şi creativităţii familiei Goblin.

Goblenul este practic o tapiserie care reproduce un tablou sau o imagine utilizând pânza ca suport de lucru pentru cusăturile cu fire colorate. Există goblenuri cusute manual dar şi goblenuri cusute la maşină. Azi, goblenurile se pot cumpăra ca atare sau se pot achiziţiona pânza şi firele de bumbac pentru a fi confecţionate manual.

Setul pentru confecţionarea de goblenuri conţine pânză, ace şi aţe de diverse culori, în funcţie de model, dar şi instrucţiuni de cusut împreună cu diagrama de lucru. Practic, diagrama de lucru este modelul care trebuie urmat, ţinând cont de imaginea respectivă. Fiecare culoare de aţă are un cod care se va regăsi pe diagramă. Modele goblen sunt diverse, reprezentând scene religioase, picturi celebre, peisaje, nuduri, personaje din desene animate şi portrete, natură moartă sau animale şi nu numai.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti