Tendinte in .Ro


Prima greva din istorie a avut loc in Valea Regilor in anul 1156 i.Hr.

Prima greva din istorie a avut loc in Valea Regilor in anul 1156 i.Hr.

Daca primii regi egipteni erau ingropati in mastabe – constructii uriase realizate din caramizi de lut, odata cu a treia dinastie egipteana (anii 2600 i.Hr.) a inceput traditia construirii de piramide pentru a le servi drept morminte faraonilor. Djoser a fost primul conducator egiptean care a comandat constructia unui astfel de monument funerar – piramida in trepte de la Saqqara ridicata de arhitectul si marele sau vizir Imhotep.

De-a lungul timpului au fost construite mai mult de 80 de piramide care, prin dimensiunile si infatisarea lor, ofereau o imagine relevanta asupra puterii si bogatiei faraonilor dar si perioadei cat au fost la carma regatului egiptean. Odata cu dezvoltarea tehnologiei si trecerea la prelucrarea metalelor, mai ales a aurului, si ofrandele care ii insoteau pe faraoni in mormant au crescut ca numar si valoare. O tentatie mult prea mare pentru jefuitorii de morminte pentru a-i rezista.

Motiv pentru care faraonii au cautat alternative mai sigure si pe care le-au gasit in ceea ce avea sa fie cunoscuta mai tarziu drept Valea Regilor din Egipt. Sute de oameni sapau timp de ani, chiar zeci de ani in unele cazuri, cu dalta si ciocanul in stancile versantilor care strajuiesc Valea Regilor, creand coridoare si incaperi ce se constituiau in mormintele faraonilor. Alaturi de mineri si zidari, scribi, desenatori si pictori lucrau la aceste morminte. Thutmose I a fost primul faraon ingropat acolo in 1493 i.Hr., urmat fiind de faraonii egipteni ce au domnit pana in secolul al 11-lea i.Hr.

Pentru ca muncitorii sa nu paraseasca Valea Regilor cu informatii privind localizarea mormintelor, a fost creata o intreaga asezare pentru acestia in care traiau cu tot cu familii, generatii intregi transmitandu-si unii altora casele si meseriile, avand o singura misiune: aceea de a realiza mormintele faraonilor. Localitatea, denumita in acele vremuri Set Maat her imenty Waset, este cunoscuta astazi drept Deir el-Medina.

Orasul a fost martorul primei greve a muncitorilor din istoria lumii, in al 29-lea an de domnie a faraonului Ramses al III-lea (1157 i.Hr. sau 1156 i.Hr). Contextul era unul destul de dificil pentru economia Egiptului, o clima mai rece dublata de o prelungita acoperire a soarelui, cel mai probabil din cauza norilor de cenusa emisi de un vulcan, au facut ca recoltele de grane sa fie mult mai mici decat in alti ani si implicit mai scumpe. Muncitorii din Valea Regilor erau platiti in natura tocmai cu aceste grane aduse din alte zone ale Egiptului, atat cat sa isi poata intretine familiile. Dupa doua luni de intarziere a platii muncitorii au refuzat sa mai mearga la munca avand un singur repros la adresa administratorilor lor: “Ne este foame”, dupa cum este inscriptionat pe un papirus ce prezinta evenimentele acelei perioade si aflat in prezent la Muzeul Egiptean din Torino, Italia. A fost nevoie de interventia faraonului Ramses al III-lea pentru ca oamenilor sa le fie aduse platile la zi si acestia sa isi reia lucrul, incheind astfel prima greva din istorie.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Valea Regilor