Tendinte in .Ro


Groenlanda este cea mai mare insula din lume

Groenlanda este cea mai mare insula din lume

Groenlanda este cea mai mare insula din lume dar nu este o ţară separată ci doar un teritoriu autonom care face parte din regatul Danemarcei. Cu 2 limbi oficiale, daneza şi groenlandeza, insula este foarte puţin populată în raport cu mărimea sa. Doar 57.000 de locuitori trăiesc pe un imens teritoriu de peste 2.100.000 de kilometri pătraţi. Explicaţia este simplă: fiind situată în zona arctică, mare parte din teritoriul său este ocupat de gheaţă iar relieful predominant montan nu este nici pe departe prietenos pentru localnici. Aceştia sunt în mare parte europeni, dar şi inuiti şi eschimosi, care trăiesc în principal în cele câteva oraşe şi groenlandeze: Nuuk (capitala Groenlandei, locuită de doar 15.000 de locuitori), Sisimiut, Maniitsooq, Upernavik sau Nanortalik, oraşe cu câteva mii sau sute de locuitori. Groenlanda este un mozaic cultural având în vedere compoziţia sa etnică.

Groenlanda este guvernată de un prim-ministru şi de un parlament ales, cu doar 31 de membri. Deşi Danemarca este parte din UE, Groenlanda nu este în UE, ea a ieşit din Comunitatea Europeană, care a premers Uniunii, în 1985. Din punct de vedere economic, pescuitul de peste oceanic şi de creveti este cea mai importantă activitate din Groenlanda. Extracţia de petrol, de metale (fier, aur, titaniu, uraniu sau cupru) şi de pietre preţioase (rubine) sunt totuşi reduse ca pondere în economie.

Căile rutiere nu adună mai mult de 80 de kilometri, iar călătoriile se fac fie cu avioane de mici dimensiuni, fie pe apă.

Din punct de vedere turistic, insula Groenlanda merită explorată pentru fenomenul aurorei boreale şi pentru nopţile aşa-zise “albe” (pentru că aici soarele nu apune timp de 4 luni şi jumătate). Cel mai mare parc naţional din lume se găseşte în Groenlanda, iar explorarea calotei glaciare poate fi o atracţie pentru amatorii de alpinism. De asemenea, plimbările cu săniile trase de câini husky sau cu snowmobilul ori admirarea peisajelor din fiordul Ilulissat Icefjord sunt alte activităţi unice pentru turişti. Fordul Ilulissat apare la întâlnirea gheţarului Sermeq Kujalleq cu Oceanul, iar peisajul este spectaculos. O călătorie în ocean în căutarea balenelor este inclusă în multe pachete turistice.

Groenlanda a fost descoperită de europeni în anul 982, când Eric cel Roşu, exilat din Norvegia şi Islanda, caută un teritoriu unde să se stabilească şi descoperă Groenlanda, locuită de băştinaşi. Eric cel Roşu este cel care dă numele insulei. Pentru că descoperă insula în timpul scurtei veri arctice, când gheaţa se topeşte, termperaturile urcă peste 10 grade şi verdeaţa îşi face apariţia, Eric a numit insula “pământul verde”, the green land. În groenlandeză, numele ţării este Kalaallit Nunaat, adică “pământul oamenilor”.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Groenlanda