Tendinte in .Ro


Guma de mestecat se producea initial din latex

Guma de mestecat se producea initial din latex

Rămăşiţele din ceea ce se crede că se folosea ca gumă de mestecat s-au datat ca fiind vechi din perioada neolitică. Răşini, tulpini sau frunze ale unor plante erau mestecate îndelung în scop farmaceutic pentru a trata diverse boli sau pentru curăţarea dinţilor ori pur şi simplu pentru a împrospăta respiraţia pe teritoriul Greciei, Turciei, Finlandei sau Americii.

Guma de mestecat, aşa cum o folosim noi astăzi, a fost inventată din greşeală în jurul anului 1860, de catre Thomas Adams, un american care folosea cauciuc să producă jucării pe care le vindea pentru a deveni bogat. El importa cauciuc natural (latex) din Mexic la ideea unui general exilat, pe care îl prelucra pentru fabricarea de jucării, însă ideea sa nu a reuşit. Din întâmplare, a început să mestece o bucată de cauciuc şi i-a venit ideea de a face gumă de mestecat. Guma lui de mestecat se numea Adams New York Chewing Gum şi a fost imediat un succes pe piaţă. Adams a patentat apoi maşina de făcut gumă, însă avea o problemă majoră pentru vânzări: aromele de fructe ale gumelor produse de el nu persistau foarte mult.

2 decenii mai târziu, un alt american, William White, a stabilizat aroma gumei de mestecat prin folosirea siropului de porumb şi al extractului de mentă. În 1888 apare primul automat de gumă într-o staţie de metrou din New York iar 3 ani mai târziu William Wrigley are ideea de a oferi gumă la pachet cu praful de copt folosit de gospodine în bucătărie, ceea ce îi aduce un mare succes pe piaţă şi o afacere prosperă.

Astăzi guma se împarte în mai multe categorii, cum ar fi guma digestivă folosită în scop medical dar şi clasica gumă de mestecat sau guma pentru baloane – bubble gum, cu un mare succes de vânzări în rândul copiilor şi al adolescenţilor. Cu cele mai diverse arome sau culori, guma este astăzi fabricată, din raţiuni economice, din gumă sintetică în locul latexului.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Guma de mestecat