Tendinte in .Ro


Guta este o boala preponderent masculina

Guta este o boala preponderent masculina

De obicei boala se instalează la bărbaţi şi în foarte rare cazuri la femei. Este o formă de artrita, boală care înseamnă inflamarea articulaţiilor. În plus faţă de artrita obişnuită, guta este caracterizată de simptome precum dureri foarte mari ce apar episodic, roşeaţă în zonele afectate şi incapacitatea de mişca articulaţia respectivă. Este foarte posibil ca între atacurile de gută să existe perioade în care boala nu se mai manifestă, chiar de câteva luni sau câţiva ani.
 
Boala este cauzată de factori interni corpului uman (gene moştenite care dau predispoziţia pentru această boală), dar şi externi (cum ar fi obezitatea, consumul excesiv de alcool, alimentaţia bazată pe carne şi mai puţin pe legume şi fructe). O cauză frecventă la bolnavii de guta o reprezintă şi dietele cu conţinut caloric mic pe care le-au ţinut. Practic, boala este cauzată de nivelul crescut al acidului uric din sânge, deşi nu toate persoanele cu nivel mare de acid uric în sange sunt bolnave de gută. Acidul uric apare după metabolizarea purinelor (un tip de proteine) din alimente.

Guta este o boală care se manifestă rapid, de obicei noaptea, atacul de gută fiind unul extrem de dureros. Primul atac de gută se instalează încă de la vârsta de 35 de ani la bărbaţi, iar dacă apare la femei se întâmplă numai după instalarea menopauzei. În trecut, guta era considerată “reumatismul bogaţilor” sau “boala regilor”, aceştia fiind cei care consumau cantităţi mari de carne. Regele Soare Ludovic al XIV-lea, Jean Calvin sau Benjamin Franklin sunt câteva personalităţi istorice marcante care au fost bolnave de gută. Guta afectează toate încheieturile corpului, în special încheieturile mâinilor, gleznele sau genunchii.

În foarte multe cazuri, guta este asociată şi cu alte boli: renale, cardiovasculare şi de nutriţie (diabet). Cel mai frecvent, bolnavii de gută sunt trataţi de către medicul reumalog sau ortoped. Tratamentul constă în medicamente cu substanţă activă ibuprofen sau corticosteroizi pentru toată viaţa. De asemenea, bolnavilor de gută li se recomandă o dietă echilibrată pe bază de alimente alcaline care să asigure o greutate corporala optimă, mişcare în fiecare zi şi evitarea băuturilor alcoolice, mai ales berea, dar şi renunţarea la carne şi preparate din carne. Legumele, fructele, verdeţurile, salata şi alte preparate din ele sunt parte din regimul alimentar specific bolii. Aşadar, chiar dacă nu poate fi vindecată, guta poate fi ţinută sub control ani de zile.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti