Tendinte in .Ro


Purtarea hainelor de blana era interzisa prin lege altora decat nobililor

Purtarea hainelor de blana era interzisa prin lege altora decat nobililor

Se intampla in secolele 15-16 cand, in mai multe regate din Europa, hainele de blana erau interzise publicului larg, sau mai bine spus permise doar nobililor, si chiar si in cazul lor, dupa rang. La vremea aceea regatele erau numeroase: Franta si Anglia erau cele mai mari, pe langa ele regate precum Britania, Burgundia, Lorena, Flandra, Brabant, Savoy sau Piemont. Blanurile erau foarte greu de adus din Scandinavia si Rusia, calatoriile in acele tinuturi fiind adevarate aventuri ce implicau riscuri ce puneau in pericol chiar viata intreprinzatorilor, prin urmare blanurile erau foarte scumpe. Tocmai pretul lor ridicat le faceau cautate, o haina de blana fiind o dovada a puterii financiare, ele nefiind atinse de devalorizare in ciuda trecerii timpului.

Numarul mare de nobili, regi, printi, duci, seniori si burghezi care isi permiteau achizitionarea unor astfel de obiecte de imbracaminte a dus la o cerere mare de haine de blana si, pentru a preintampina raspandirea lor in paturile sociale, chiar si numai cele ridicate, in multe regate au fost adoptate legi sau ordonante ce reglementau strict purtarea hainelor de blana. Astfel, hainele din blana de hermina erau permise tuturor nobililor, hainele din blana de jder seniorilor si burghezilor in timp ce hainele din blana de zibelina erau doar apanajul ducilor si regilor.

Burghezii si alti oameni bogati precum seniorii isi lasau hainele de blana drept mostenire copiiilor lor, de asemenea erau mentionate in mod expres in contractele de casatorie. Hermina ajungea de multe ori pe blazoanele nobililor pentru a reliefa bogatia si apartenenta lor la o clasa sociala de vaza.

In timp, riscurile procurarii unor astfel de blanuri s-au diminuat, de asemenea transportul lor a devenit mai facil, pretul lor a scazut iar legile au fost uitate. In secolul al 19-lea hainele de blana erau nu doar accesibile ca pret dar si varietatea lor era mai mare, fiind adoptate de un public mult mai larg, in unele locuri fiind privite ca un obiect vestimentar de pret, in altele doar util impotriva frigului din timpul iernii.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti