Tendinte in .Ro


Cand este Halloween?

Cand este Halloween?

Fata de alte sarbatori ale caror pozitii in calendar variaza de la an la an, fie ca sunt ele sarbatori religioase precum Pastele sau pur si simplu comerciale cum e cazul lui Black Friday, sarbatoarea de Halloween este celebrata intotdeauna in aceeasi zi (sau noapte): 31 octombrie (respectiv noaptea dintre 31 octombrie si 1 noiembrie) a fiecarui an. Referindu-ne aici la obiceiurile traditionale. Pentru ca in ceea ce priveste petrecerile din cluburi si baruri, ele se pot desfasura atat in noaptea respectiva daca pica in mod fericit intr-un week-end, cat si in week-end-ul dinaintea sarbatorii, sau mult mai rar in week-end-ul care urmeaza. Iar daca 31 octobrie si week-end-ul sunt suficient de apropiate, petrecerile pot dura si mai multe nopti la rand. In definitiv e rost de distractie.

Traditiile si obiceiurile, sa le zicem populare, sunt respectate insa si nu se pot desfasura in alta zi decat cea de 31 octombrie. Ziua nu este intamplatoare caci la vechii celti, de la care provine aceasta serbare, aceasta zi avea o semnificatie aparte, anume sfarsitul jumatatii luminoase a anului (primavara si vara) si inceputul jumatatii intunecate (toamna si iarna). O granita ale carei puteri slabesc, permitand spiritelor sa treaca din lumea de dincolo in lumea aceasta si invers. La sfarsitul lui octombrie, cand toate recoltele erau stranse, celtii obisnuiau sa isi invite rudele trecute in nefiinta, spiritele lor, sa revina acasa si sa petreaca impreuna o noapte, in timp ce spiritele rele care bantuiau lumea aceasta erau gonite in lumea de dincolo.

O treaba nu tocmai usoara drept pentru care celtii obisnuiau sa se costumeze in spirite rele tocmai pentru a speria adevaratele spirite rele si pentru a le determina pe acestea sa treaca dincolo. Chipurile mazgalite cu funingine sau aflate in spatele unor masti aveau acelasi rol, de a-i ascunde pe oameni pentru a nu fi recunoscuti de aceste spirite ce nu isi aveau locul printre oameni. Iata asadar si originea celebrelor costume de Halloween si masti de Halloween.

Dovlecii extrem de populari in zilele noastre au aparut mult mai tarziu, atunci cand traditia celtica, preluata de romani si de popoarele aflate sub dominatia acestora, s-a intalnit cu crestinismul care sarbatorea la data de 1 noiembrie Ziua Tuturor Sfintilor. O sarbatoare crestineasca numita in aria de influenta britanica drept All Hallows (toti sfintii). Numele de Halloween provine nici mai mult nici mai putin decat de la ajunul acestei sarbatori, numit la randul sau All-Hallows-Even (evening = seara). De aici pana la eliminarea lui All si a v-ului nu a fost decat un pas pentru a ajunge la denumirea moderna, de Halloween. Cele doua sarbatori s-au contopit si fiecare celebreaza in aceasta zi ceea ce considera de cuviinta: sfintii sau spiritele. Dovlecii scobiti si luminati pe dinauntru au rolul de a lumina sufletele din purgatoriu in timp ce acestea se curata de pacate, o credinta prezenta in credinta romano-catolica.

Asa incat Halloween 2013 va asteapta in noaptea dintre 31 octombrie si 1 noiembrie va asteapta sa va costumati in personaje negative, sau de ce nu, in altele inocente si nevinovate intr-o petrecere de pomina.

Vezi si
Costume de Halloween
Masti de Halloween
Machiaj de Halloween
Petreceri de Halloween
Originea Halloween-ului
dar si
Dovleci de Halloween
Mai multi dovleci de Halloween
Jocuri de Halloween
Imagini de Halloween
Desene de Halloween

 
Halloween 2013
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Halloween 2013