Tendinte in .Ro


Hanul lui Manuc a gazduit primele discutii ale Tratatului de la Bucuresti

Hanul lui Manuc a gazduit primele discutii ale Tratatului de la Bucuresti

Istoria Hanului lui Manuc incepe odata cu stabilirea la Bucuresti in 1806 a negustorului armean Emanuel Mârzaian, unul dintre cei mai bogati oameni din regiunea Balcanilor si un apropiat atat al Imperiului Otoman pentru care a activat ca vistiernic al Rusciucului (orasul Ruse de astazi), pe atunci provincie otomana, cat si al Tarii Romanesti, fiind unul dintre personajele principale ce au conlucrat la stabilirea relatiilor economice dintre Rusciuc si Bucuresti. De altfel Manuc Bey (dupa numele sau turcesc) a primit de la Constantin Ipsilanti, domnitorul Tarii Romanesti rangurile de serdar (boier de rang mijlociu) si paharnic. Vazand ca iminenta declansarea razboiului ruso-turc, Manuc Bey s-a mutat de la Ruse la Bucuresti si, prin intermediul domnitorului Tarii Romanesti, s-a adresat consulului Rusiei la Iasi, obtinand si cetatenia ruseasca pentru a-si apara afacerile indiferent de rezultatele razboiului.

Odata stabilit la Bucuresti, Manuc Bey a ridicat pana in 1808 hanul ce-i poarta numele, abordand o arhitectura indrazneata pentru vremurile acelea, o constructie diferita de alte hanuri ce semanau cu niste fortarete. Aflat la mijloc intre cele doua forte armate si sub protectia domnului Tarii Romanesti, Manuc Bey s-a ocupat cu aprovizionarea ambelor armate, a negociat ca orasul Bucuresti sa nu fie distrus, a rascumparat prizonieri munteni si a imprumutat fara dobanda vistieria Tarii Romanesti.

Mai mult, Manuc Bey a fost liantul intre cele doua imperii si si-a pus la dispozitie hanul pentru negocieri intre conducatorii armatei imperiale ruse si cei ai Imperiului Otoman. In cele din urma razboiul s-a incheiat prin Tratatul de la Bucuresti semnat la 28 mai 1812. Drept rasplata pentru eforturile sale sultanul Mustafa al IV-lea i-a oferit rangul de Mare Dragoman iar tarul Alexandru I i-a oferit titlul de Cavaler al Ordinului Sfantul Vladimir.

Conform descrierilor vremii hanul lui Manuc avea 100 de camere, 15 pivnite, 20 de pravalii, doua saloane mari pentru petreceri si spectacole si 10 magazii pe langa bucatariile hanului si camerele servitorilor. In curtea interioara se gaseau o cafenea si un mic parc cu fantana arteziana. Cutremurul din 1838 a facut insa ca o parte din structura cladirii sa fie deteriorata, arhitectul-sef al Bucurestiului decizand ca o parte a acesteia sa fie daramata si reconstruita.

Hanul lui Manuc, secolul al 19-lea
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti