Tendinte in .Ro


Hariclea Darclée era numita si Privighetoarea din Carpati

Hariclea Darclée era numita si Privighetoarea din Carpati

Cultura romaneasca a secolelor 19 si 20 a avut in Hariclea Darclée o piesa de rezistenta, o personalitate ce a facut sa se vorbeasca despre Romania de la Buenos Aires pana la Moscova. Talentul ei a fost mult deasupra vremurilor, fiind recunoscuta si primita in clubul oamenilor importanti pe care i-a avut planeta. Soprana supranumita Privighetoarea din Carpati s-a nascut la Braila in 1860 din parinti bogati si avand descendente nobile, mai mult, prezicandu-i-se ca va calatori mult si ca viata sa va fi mereu o sarbatoare.

A debutat la 21 de ani intr-un recital de canto in orasul sau natal, in acelasi an casatorindu-se si plecand la Paris unde si-a continuat studiile de canto. Acolo a fost remarcata de insusi Charles Gounod care i-a incredintat rolul Margeretei din opera Faust si i-a si sugerat sa foloseasca numele de scena Hariclea Darclée (romanca fiind nascuta Haricli). Debutul ei in 1888 in opera Faust a reprezentat si inceputul succesului, Craciunul lui 1890 gasind-o pe scena celebrei institutii culturale Scala din Milano. Au urmat apoi concerte pe scenele operelor din Roma, Florenta, Lisabona, Madrid, Barcelona, Buenos Aires, Monte Carlo, Berlin, Bucuresti, Moscova si Sankt Petersburg, alaturi de reveniri frecvente la Milano si Paris.

Compozitori mari ai lumii au preferat-o atunci cand au ales distributiile operelor lor, Georges Bizet, Gaetano Donizetti, Michail Glinka, Pietro Mascagni, Jules Massenet, Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi si Richard Wagner oferindu-i rolurile principale.

Din pacate, Privighetoarea din Carpati, desi intoarsa in tara ca una dintre marile personalitati culturale romanesti si din dorinta de a infiinta o scoala de canto, si-a petrecut ultimii ani din viata intr-o saracie cumplita, chiar inmormantarea sa fiind platita de Ambasada Italiei in Romania. In urma Haricleei Darclée au ramas 30 de ani de cariera la cel mai inalt nivel de performanta si recunoastere, sute de mii de spectatori incantati si o referinta in cultura universala.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Hariclea Darclee