Tendinte in .Ro


Aeroportul Heathrow din Londra ar putea fi inchis

Aeroportul Heathrow din Londra ar putea fi inchis

La birourile serviciului de relatii cu publicul de la primaria orasului Londra s-au strans in ultimii ani tot mai multe reclamatii privind lipsa de confort cauzata de activitatea intensa a aeroportului Heathrow din vestul Londrei locuitorilor din cartierele care se invecineaza cu aeroportul. Si e vorba de cateva sute de mii de locuitori afectati atat de traficul aerian cat si de cel care se desfasoara la nivelul solului, du-te vino-ul din zona, nu de alta dar aeroportul Heathrow este cel mai mare aeroport din Europa.

De cealalta parte reprezentantii aeroportului nu numai ca nici nu concept o eventuala restrangere a activitatii lor, ba mai mult, au pregatit o propunere pentru construirea unei a treia piste pentru aterizari si decolari, aeroportul realizand performanta sa fie primul in Europa cu doar doua piste disponibile dar care se apropie de capacitatea lor maxima in utilizare.

Celor doua stari de fapt de mai sus adaugandu-li-se si presiunile din partea mediului de business caruia se pare ca nu ii mai sunt suficiente cele 27 de milioane de metri patrati de birouri existenti in Londra si condensati in marea lor parte in cele cinci districte de business ale orasului: City, Westminster, Canary Wharf, Camden & Islington si Lambeth & Southwark; mediu de business care solicita amenajarea unei noi zone care sa fie dedicata cladirilor de business.

Urmarea logica? Propunerea facuta de catre primarul Londrei ca aeroportul Heathrow sa fie inchis, activitatea acestuia urmand sa fie preluata prin construirea unui nou aeroport in sud-estul Angliei, mai exact in estuarul Tamisei la varsarea fluviului in Marea Nordului, pe o insula artificiala; sau prin extinderea celorlalte doua mari aeroporturi ale Londrei: Gatwick si Stansted.

Primarul Boris Johnson insista pentru construirea unui nou aeroport intr-o zona nelocuita in prezent, care sa fie dotat cu patru piste, suficiente pentru necesarul de trafic aerian al Londrei pentru cateva zeci bune de ani si carora sa le poata fi adaugata oricand o noua pista; care sa fie legat de Londra printr-o linie de tren de mare viteza care sa permita deplasarea catre si de la aeroport in acelasi timp ca in prezent si care astfel sa compenseze eventuala disparitie a lui Heathrow, aeroport situat la doar 23 de kilometri de centrul Londrei.

Aproape 80.000 de oameni angajati in prezent in cadrul aeroportului Heathrow si alti aproape 120.000 in servicii conexe din zona ar fi afectati de eventuala inchidere a acestui aeroport, primaria estimand insa ca mutarea hub-ului de transport ar crea peste 350.000 de locuri de munca in cazul in care aceasta propunere ar fi aprobata.

Terenurile aeroportului Heathrow insumand 1.220 de hectare ar fi cumparate de catre Guvernul Marii Britanii care apoi le-ar trece in proprietatea orasului Londra, pe aceasta suprafata urmand sa fie construite atat o zona de business cat si aproximativ 100.000 de locuinte in care ar urma sa locuiasca in jur de 250.000 de oameni. Valoarea tranzactiei ar fi de 15 miliarde de lire sterline, echivalentul a 17 miliarde de euro.

Reprezentantii aeroportului vor insa ca acesta sa ramana pe loc si sa i se mai adauge o pista pentru avioane, subliniind faptul ca o a patra pista nu ar fi necesara pe termen mediu iar locurile de munca din prezent ar fi pastrate, nesustinand deci propunerea primariei de inchidere a lui Heathrow. Beneficiarul direct al acestei dispute este aeroportul Gatwick, al doilea cel mai aglomerat din Anglia si care are in prezent tot doua piste ca si Heathrow, reprezentantii acestui aeroport cerand construirea la Gatwick a unei piste suplimentare care sa preia traficul in crestere. De asemenea aeroportul Stansted ar putea profita pentru a construi si ei o a doua pista si extinde astfel operatiunile aeroportului utilizat in prezent preponderent de catre companii low-cost. Atat Gatwick cat si Stansted sunt situate fiecare la 48 de kilometri de centrul Londrei.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti