Tendinte in .Ro


Medicina homeopata este contestata de unii oameni de stiinta

Medicina homeopata este contestata de unii oameni de stiinta

Homeopatia este o ramură a medicinei care vindecă sau previne apariţia bolilor pe principiul similitudinii. Astfel, o persoană bolnavă poate fi tratată cu substanţa ce cauzează simptomele bolii la o persoană sănătoasă, fiind eficientă la acea persoană bolnavă care prezintă aceleaşi simptome, chiar dacă sunt cauzate de alt factor. Astfel, homeopatia poate fi descrisă de principiul “similia similibus curantur”. Un exemplu concret este acela al înţepăturii de albină: înţepătura de albină provoacă durere, roşeaţă şi mâncărime în zona afectată. O durere articulară ca în cazul gutei sau alte boli cu simptome asemănătoare pot fi tratate cu miere de albine, Apis melifica sau cu venin de albină.

Principiile medicinei homeopate au fost enunţate la sfârşitul anilor 1700 de către fiziologul german Samuel Hahnemann (foto). Acesta a folosit el însuşi tratament homeopat (plante sau minerale) şi a notat ce a observat. Mai mult, el a declarat că boala nu este altceva decât o perturbare a puterii organismului de a se vindeca singur, de aceea e nevoie de o cantitate mică de medicament, stimulent suficient ca să declanşeze vindecarea. În plus, credea Hahnemann, bolile cronice erau declanşate de un spirit malefic, idee care astăzi este cel puţin hilară. Medicamentele lui Hahnemann presupuneau doze mici ale substanţei care activa procesul de vindecare, doze diluate, dar care funcţionau pe principiul legii infinitezimale, care, în opinia sa, înseamnă că dozele mici de substanţă aveau un efect cu atât mai puternic cu cât doza era mai mică. Acest fapt contravine tuturor cercetărilor farmacologice, care afirmă că dozele puternice au un efect mare de vindecare, în vreme ce dozele mici nu pot avea efecte decât insignifiante, mai ales în cazuri grave.

Mai nou, homeopaţi din întreaga lume spun că fiecare persoană are o înclinaţie anume, naturală, de a se vindeca cu o anumită substanţă. De altfel, numeroşi oameni de ştiinţă afirmă că, în cel mai bun caz, medicaţia homeopată are doar un efect placebo, adică vindecarea se realizează doar pentru că pacientul crede că medicamentul este potrivit.

Unul dintre cele mai cunoscute medicamente homeopate, Oscillococcinum, care vindecă răcelile şi gripa, este preparat din ficat sau inimă de raţă. Ţesutul păsării este incubat timp de 40 de zile, diluat şi apoi impregnat în zahăr. Cercetările chimiştilor afirmă că doar o singură moleculă din ţesutul raţei ar avea o concentraţie de 10−400. Acest număr, cu 400 de zerouri, ar fi mai mare decât toate moleculele din univers. Ceea ce înseamnă că în fiecare an e nevoie doar de ficatul şi inima unei raţe care să producă întreaga cantitate anuală de Oscillococcinum. Afacerea e profitabilă, de vreme ce medicamentul aduce companiei producătoare un profit de câteva milioane de dolari anual.

Cu toate acestea, medicina homeopata vindecă afecţiuni dintre cele mai diverse, de la gripă, rinite alergice şi otite la cardiopatie ischemică, tahicardie, varice, dar şi stress, balonare, colici hepatice sau biliare, cistite, anexite, depresii, nevralgii, celulită, acnee şi numeroase alte afecţiuni de care suferă numeroase persoane. Un număr considerabil de medici homeopati recomandă aceste remedii homeopate şi nu puţine persoane afirmă că homeopatia îi ajută să se trateze de anumite boli.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti