Tendinte in .Ro


Ia romaneasca este o piesa vestimentara care nu se demodeaza

Ia romaneasca este o piesa vestimentara care nu se demodeaza

Ia, parte a portului popular romanesc, a fost creată şi finisată pe parcursul a mai multe secole in spatiul romanesc, cu specific in functie de zonele geografice. Ia ofera femeii simple sau sofisticate un plus de feminitate şi de autenticitate, in zilele noastre confectionarea ei devenind o afacere de succes.

Bluza traditionala romaneasca, ia, reprezintă simbolul spiritului autohton, fiind in acelasi timp poveste şi istorie. In traditia populara se credea ca modelele cusute pe bluzele cu altiţă reprezintă însemne magice care aveau menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele.

Dacă ar fi să refacem istoria iei, ar fi aproape imposibil, deoarece nu se cunoaşte cu exactitate momentul în care a aparut acest tip de camasa. Cu siguranta insa ca nevoia primara a femeii traditionale de a se imbraca este faptul declansator, iar maiestria cu care ia a traversat secolele a tinut de creativitatea si indemanarea femeilor care au cusut acest tip de obiect vestimentar.

In mod traditional, ia se croia dintr-o singura bucata de panza, avea forma de cruce, iar materialele folosite erau bumbacul sau borangicul. Cusaturile de pe ie, broderia, se faceau cu ata vopsita natural cu plante. In functie de regiunea tarii, anumite modele si culori sunt specifice.

Cu siguranta ca cea mai celebra promotoare a iei este regina Maria, englezoaica indragostita de portul popular romanesc, cu care apare in numeroase fotografii ale epocii. La nivel international, cea mai cunoscuta punere in scena a iei vine din pictura si din moda. Celebrul pictor francez Henri Matisse are un tablou denumit „La blouse roumaine” – in traducere camasa romaneasca, adica ia. Yves Saint-Laurent a inteles frumusetea iei inca din 1982, cand o colectie de-a sa a purtat numele tabloului lui Matisse.

Ia romaneasca face parte din patrimoniul mondial UNESCO, iar piese de port popular romanesc sunt expuse la New York, la Metropolitan Museum o Art. In ultimii ani, au aparut afaceri infloritoare care comercializeaza ii cusute manual, cu toate ca preturile nu sunt tocmai mici, pretul unei ii precum cele din lada de zestre a bunicii incepand de la 300 de lei. Asortata unor pantaloni conici sau jeansilor, ia poate fi purtata la birou sau oriunde in oras, fiind o piesa vestimentara care nu se va demoda. Atentia celor care cumpara un asemenea obiect vestimentar trebuie sa fie sporita deoarece o ie adevarata este cusuta de mana pe material natural, ceea ce face ca pretul sa nu fie mai mic de 300 de lei.

Pentru a celebra ia, ziua de 24 iunie a devenit in 2013 ziua internationala a iei. Alegera datei nu e intamplatoare deoarece nopatea dintre 23 si 24 iunie este noaptea sanzienelor, adesea reprezentate in imaginarul romanesc ca fiind niste tinere frumoase, despletite, purtand ii.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti