Tendinte in .Ro


A fost construit primul iaht alimentat exclusiv cu energie solara

A fost construit primul iaht alimentat exclusiv cu energie solara

Fara panze si catarge, fara vasle si fara rezervor de benzina. Istoria navelor maritime si-a scris inca o pagina odata cu finalizarea constructiei primului vas care foloseste exclusiv energie solara pentru a se deplasa. Posesorul lui este americanul Jim Greer, un navigator si ecologist convins care si-a vazut ideile materializate, acelea de a avea un iaht propulsat doar cu energie provenita de la Soare. Motiv pentru care iahtul poarta numele unuia dintre cei mai importanti zei egipteni, zeul Ra al soarelui. De altfel Ra chiar este desenat pe iaht ca pentru a avea grija de echipajul lui Greer.

Actualmente Jim Greer se indreapta spre varsta de 80 de ani dar navigheaza de pe cand era doar un mic copil, aceasta pasiune facandu-l sa-si construiasca o barca din lemn cu propriile sale maini pe cand avea doar 14 ani pentru a naviga pe raul Arkansas. De-a lungul vietii americanul a faurit o duzina de vase mai mari sau mai mici, culminand cu acest Ra propulsat cu ajutorul energiei solare. 6 ani a durat constructia vasului a carui lungime depaseste 14 metri si al carui echipaj este format din patru oameni.

15 panouri solare asigura alimentarea cu energie electrica a motorului iahtului, ceea ce permite inaintarea prin apa timp de 10 ore pe zi in conditiile prezentei astrului solar pe cer, navigatorii fiind nevoiti sa faca pauza in timpul noptii din cauza faptului ca panourile instalate pe vas ofera doar energia necesara deplasarii sub un cer senin si uzului casnic, nefiind posibila stocarea unei cantitati de energie suficient de mare incat sa asigure functionarea in regim continuu a motorului, dimensiunile si greutatea mare a vasului depasind posibilitatile oferite de panourile solare.


(sursa foto: solarboatchronicles.com)
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti