Tendinte in .Ro


Traditia iepurasului de Paste vine din Germania

Traditia iepurasului de Paste vine din Germania

Din cele mai vechi timpuri, iepurele a fost asociat cu primavara, anotimpul renaşterii şi al fertilităţii. Vechii celţi aveau o zeiţă a fertilităţii, Eostre, pe care o reprezentau printr-un iepure. Aşadar, iepurasul de Paste, ca şi ouăle, sunt tradiţii precreştine şi chiar păgâne. În ceea ce priveşte ouăle, era un obicei ca primăvara oamenii să ofere drept cadou ouă din curţile lor, pentru că venirea căldurii e momentul în care găinile încep să ouă după perioada de iarnă şi exista un surplus în gospodării din aceste produse alimentare.

De aici, europenii au asociat iepurele cu primăvara şi apoi cu sărbătorile pascale. În Germania, primele mărturii despre dulciuri coapte în formă de iepure sunt din jurul anului 1500. Răspândirea tradiţiei iepurelui de Paşte în toată lumea a început însă din Statele Unite. Germanii emigraţi aici îşi îndemnau copiii să pună coşuleţe în curte şi să îl aştepte pe iepurasul de Paste să le aducă dulciuri şi ciocolata, obicei pe care l-au adus din Europa. Copiii lăsau adesea câte un morcov în semn de mulţumire pentru iepuraşul care venea cu cadouri.

De-a lungul timpului, în fiecare ţară creştină povestea iepuraşului a căpătat conotaţii specifice ţării sau regiunii, însă, indiferent de loc, iepuraşul de Paşte este o bucurie pentru copii.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Iepurasul de Paste