Tendinte in .Ro


2 milioane de copii mor anual din cauza lipsei sau insuficientei igiene a mainilor

2 milioane de copii mor anual din cauza lipsei sau insuficientei igiene a mainilor

Estimarea Natiunilor Unite este dezarmanta: in fiecare an 2 milioane de copii isi pierd viata inainte sa atinga varsta de 5 ani, cauzele pornind de la o activitate simpla si de baza in pastrarea sanatatii: spalarea mainilor. 2 milioane de copii inseamna aproximativ 5.400 de decese zilnic. Un numar strigator la cer pentru ca tot atatea suflete ar putea fi salvate. Cercetatorii au aratat ca spalatul mainilor cu sapun in cateva momente cheie ale zilei sau activitatii ar putea reduce cu 35% incidenta diareei la copii si cu aproximativ 30% incidenta infectiilor respiratorii cauzate de insuficienta igiena a mainilor.

Din cele doua milioane de vieti pierdute, repetam, ale unor copii care nu ajung la implinirea varstei de 5 ani, 1,6 milioane sunt din Africa si Asia unde conditiile de viata sunt mai aspre dar si acolo situatiile sunt destul de ciudate si tin de educatie. De exemplu, in Kenya 97% din populatie are acces la apa si sapun. Cu toate acestea sapunul este rareori folosit la spalarea mainilor, utilizarea lui fiind indreptata catre spalarea hainelor, a vaselor si imbaierii periodice sau ocazionale.

Programele derulate de Natiunile Unite in ultimii cinci ani in intreaga lume se pare ca au dus la salvarea a peste un milion de copii iar programele continua. In primul rand sunt vizati copiii care sunt invatati inca de la gradinita si scoala sa se spele periodic pe maini, in primul rand pentru a se obisnui cu aceasta activitate de igiena, apoi pentru a deveni “ambasadori” ai acestui comportament pe care sa-l duca si sa-l promoveze acasa. Tot Natiunile Unite au declarat inca din 2008 ziua de 15 octombrie ca fiind Ziua mondiala a spalatului pe maini pentru a promova igiena mainilor si determina cat mai multi copii de scoala sa se spele pe maini cu sapun.

Iata cateva sfaturi care pot asigura la orice varsta o igiena suficienta a mainilor asa incat bolile sa stea deoparte:

 • Inmuierea mainilor in apa – Inmuierea si nu doar udarea mainilor cu apa si preferabil cu apa calda pentru ca porii sa se deschida iar sapunul sa poata patrunde si efectua o curatare in profunzime, de asemenea pentru ca celulele moarte sa se desprinda laolalta cu bacteriile
 • Folosirea unui sapun potrivit – La serviciu sau la scoala un sapun solid poate contine o multime de microbi lasati de ceilalti colegi, de aceea in astfel de medii este recomandata folosirea unui sapun lichid.
 • Spalarea completa a mainilor – Odata inmuiate in apa si pline de sapun, mainile trebuie curatate fara graba si cu atentie pe intreaga lor suprafata: incheieturi, palme, dosul palmelor, degete si unghii.
 • Folosirea unei periute pentru zona de sub unghii – In cazul in care unghiile sunt lungi dar si atunci cand lucrati in praf sau cu substante lichide este recomandata folosirea unei periute, firele acesteia putand ajunge in locurile cele mai stramte pentru eliminarea murdariei.
 • Clatirea temeinica – Cu apa bineinteles, mai intai calda apoi mai rece, pana la eliminarea completa a sapunului de pe maini, apa rece determinand si inchiderea porilor.
 • Uscarea mainilor – Atunci cand sunteti in mijlocul unei comunitati este de preferat folosirea prosoapelor de hartie pe care sa le aruncati dupa folosire. Prosoapele din materiale textile pot ascunde microbi in urma unor spalari insuficiente ale colegilor iar uscatoarele electrice vor imprastia pe maini bacteriile pe care le depoziteaza.
   
  Momentele spalarilor sunt si ele foarte importante: dupa contactul cu blana animalelor, inainte de masa, inainte de culcare, inainte si dupa mersul la toaleta, dupa ce ati coborat dintr-un mijloc de transport in comun, dupa serviciu sau dupa vizita intr-un spital. Recomandata este si pastrarea la indemana a unor servetele umede, a unor geluri antibacteriene pe care sa le folositi atunci cand sursa de apa si sapunul nu va sunt la indemana.
   

  Stiati ca..

 • Service Apple Bucuresti