Tendinte in .Ro


Sarbatoarea Sfantului Ignat este numita si Ignatul porcilor

Sarbatoarea Sfantului Ignat este numita si Ignatul porcilor

Pe 20 decembrie, ortodocşii din toată lumea îl sărbătoresc pe sfântul mucenic Ignatie Teoforul. Acesta, ucis în timpul unei persecuţii a împăratului Traian, a fost patriarh al Antiohiei (regiune din Turcia de astăzi), al treilea după sfântul apostol Petru şi Evod. Numele lui, Teoforul, înseamnă “purtătorul de Dumnezeu”, dar şi “cel purtat de Dumnezeu”. Prins la o incursiune a împăratului Traian în zona Antiohiei, acesta nu a renunţat la credinţa creştină în faţa împăratului, motiv pentru care a fost trimis la Roma, unde a murit în arenă, sfâşiat de fiarele sălbatice. Cele 7 epistole ale sale au fost scrise în drum spre martiriul la care avea să fie supus în capitala imperiului roman şi, poate cea mai cunoscută dintre scrierile sale, este Epistola către Efeseni.

În tradiţia populară românească, prăznuirea sfântului este strâns legată de Crăciun (vezi urari de Craciun) şi de obiceiul tăierii porcului. Se spune că în noaptea de Ignat, cum se numeşte popular această zi, porcii visează cuţitul cu care vor fi tăiaţi şi sânge, motiv pentru care după această sărbătoare nu se vor mai îngrăşa pentru că şi-au visat deja sfârşitul. De aceea în multe regiuni ale ţării sărbătoarea poartă numele de Ignatul porcilor.

În plus, tradiţia românească spune ca ziua de Ignat să fie sărbătorită prin tăierea porcului şi prepararea bucatelor tradiţionale, fiind interzise altfel de munci în gospodărie. Femeile nu trebuie nici să spele, nici să coasă şi nici să facă ordine în casă deoarece pot atrage ghinion şi probleme în casă. În orice caz, în anumite zone se recomandă să se taie măcar o pasăre în gospădărie, ziua de Ignat fiind o sărbătoare a sângelui.

Seara de Ignat e şi un pretext bun pentru vrăji şi magie. Se spune că vrăjitoarele vor să ia sporul casei în această zi şi pentru a preîntâmpina acest lucru se aruncă sare în curtea casei. Totodată, după tăierea porcului în zorii zilei se va păstra din untura porcului negru care e bună pentru vindecarea bolilor oilor sau pentru cei care suferă de dureri de picioare. La tăierea porcului se recomandă sa nu fie de faţă oameni miloşi deoarece porcul moare mai greu şi carnea lui îşi pierde din frăgezime. După ce se înjunghie, pe fruntea porcului se va face o tăietură în formă de cruce pentru ca preparatele din porc să fie astfel binecuvântate. Copiii se ung pe frunte cu sânge de la porc ca să fie protejaţi de boli.

Tot în ziua de Ignat femeile pregătesc nişte turte nedospite, care se mânâncă în ajun cu nucă şi miere sau sirop de zahăr şi se numesc “cârpele Domnului”.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti