Tendinte in .Ro


In Olanda a fost construit podul lui Moise, care desparte apa in doua

In Olanda a fost construit podul lui Moise, care desparte apa in doua

Poate ca podul ar fi ramas neobservat daca firma de arhitecti care l-a proiectat si realizat n-ar fi primit premiul pentru excelenta in design in 2011. Pentru ca in orice alt fel construit ar fi ramas in anonimat, locatia neprezentand vreun interes deosebit. Podul a fost realizat prin canalul ce apara Fortul Roovere din satul Halsteren (Olanda). Fortul, in fapt un sant lat si o ridicatura de pamant, a facut parte din linia de aparare a Brabantului de Vest in secolul al 17-lea, cand imperiul olandez se lupta cu cel spaniol. Apoi a fost folosit in secolul al 18-lea cand Olanda era asediata de armatele franceze.

De curand, autoritatile locale au decis sa aranjeze un pic imprejurimile satului, inclusiv ceea ce a mai ramas din Fortul Roovere. Au adancit si au sapat canalul si au decis construirea unui pod care sa faca fortul vizitabil. Arhitectii al caror proiect a fost declarat castigator au oferit o solutie originala care sa evite construirea unui pod pe deasupra unui canal care in istorie avea rol de aparare: au propus un pod scufundat.

Realizat dintr-un lemn special, impermeabil, podul lasa sa se vada doar capetele celor care traverseaza apa si este invizibil de la distanta. Cum canalul este prevazut cu scurgeri in cazul cresterii nivelului apei in urma ploilor, podul nu poate fi inundat din cauze naturale. La inaugurare a primit denumirea de Podul lui Moise pentru ca pare sa desparta apa in doua si este important pentru turismul local pentru ca se gaseste pe cateva rute de ciclism si jogging, fiind de interes si pentru turistii aflati in cautare de curiozitati.


Podul lui Moise      Podul lui Moise      Podul lui Moise

Sursa: ro-ad.org
 
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti