Tendinte in .Ro


Incasii nu cunoasteau roata dar au construit 40.000 km de drumuri

Incasii nu cunoasteau roata dar au construit 40.000 km de drumuri

Ramane un mister motivul pentru care incasii au depus imensul efort pentru a construi atatia kilometri de drum in conditiile in care nu cunosteau roata deci nu aveau carute pentru marfa sau trasuri pentru oameni, dar realizarilor lor sunt remarcabile. Reteaua construita de incasi are la baza 2 drumuri principale ce traverseaza continentul sud-american de la nord la sud, unul dintre ele urmand coasta Pacificului, celalalt prin muntii Anzi. Cele doua drumuri sunt unite intre ele prin mai bine de 30 de drumuri sa le zicem “secundare”. Cei mai multi kilometri au fost pavati iar vaile sunt traversate, unele de poduri masive din piatra, altele de poduri din funii suspendate. Peste ape incasii au construit poduri plutitoare din stuf.

Drumurile au in marea lor majoritate o latime intre 1 si 4 metri dar sunt portiuni avand si 20 metri latime. Apoi daca multe dintre ele sunt la inaltimi variind intre 500 si 800 de metri altitudine, unele bucati de drum ajung si la 5000 metri deasupra nivelului marii, este cazul drumului Camino Real, drumul vestic ce are o lungime de 5.200 kilometri si parcurge continentul pe la inaltimea muntilor Anzi. Drumul pe coasta este El Camino de la Costa si are o lungime de aproximativ 4.000 kilometri. In total drumurile incase au o lungime de 40.000 kilometri si asigura accesul la o suprafata de 3 milioane de kilometri patrati.

Astazi doar 25% din drumuri mai sunt vizibile, restul fiind distruse sau acoperite de drumurile moderne construite ori de catre orasele ridicate. Cele care au rezistat pana astazi au trecut in patrimoniul UNESCO pentru a fi protejate in toate cele 5 tari pe care le parcurg: Ecuador, Peru, Bolivia, Chile si Argentina.
 
Drumuri incase
 
Drumuri incase
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Incasii