Tendinte in .Ro


Incendiul lui Nero a permis constructia unei noi Rome

Incendiul lui Nero a permis constructia unei noi Rome

Promotor al diplomatiei, pacii, dezvoltarii economice prin comert, sportului si culturii, Nero a fost un imparat bine vazut de catre supusii sai, beneficiind de multa popularitate atat in Senat dar mai ales in paturile de jos ale societatii romane. Obisnuia sa-si petreaca zilele colindand strazile Romei printre oamenii simpli iar serile prin tavernele orasului. A sustinut drepturile sclavilor eliberati si i-a pedepsit pe cei care colectau taxe prea mari de la saraci. A ordonat construirea de scoli si teatre, in timpul domniei sale (54-68 d.Hr.) fiind organizate o multime de festivaluri de poezie, teatru precum si sportive.

Popularitatea in crestere precum si varsta (la data inscaunarii avea doar 17 ani) l-au facut sa-si doreasca mai multe si pentru sine, avand in cap un plan pentru construirea unui mare palat, Domus Aurea, care sa certifice importanta sa ca imparat in istoria Romei. Nu avea insa loc pentru acesta motiv pentru care incendiul din anul 64 a venit ca o manusa pentru planurile sale. Nu se stie nici acum cine a declansat focul ce a mistuit doua treimi din cladirile Romei in cele 5 zile ale incendiului si nici motivul daca focul a fost pus intentionat, se stie doar ca a pornit de la tarabele de langa Circus Maximus in care se vindeau si produse inflamabile.

Focul a fost cu neputinta sa fie oprit la timp pentru ca stingerea incendiilor de catre oamenii obisnuiti era interzisa prin lege, singura varianta pentru acestia fiind sa fuga cat puteau de repede in afara orasului de unde au privit neputinciosi cum casele lor ardeau, ba mai mult, au fost oameni care aruncau cu torte aprinse in case. Acestea, laolalta cu zvonurile ca Nero ar fi privit incendiul si cantat de pe acoperisul palatului sau au alimentat supozitiile ca incendiul ar fi fost declansat la cererea imparatului.

A existat si o parte buna in acest dezastru urban, arhitectii imperiului au putut sa refaca orasul dupa planuri moderne, urmatorii ani fiind dedicati relizarii unei noi Rome mai bine impartita si mai eficienta, cladirile noi fiind ridicate folosind caramida, avand fatade realizate artistic si situate de-o parte si de alta a unor strazi si bulevarde mai late.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Imparatul Nero