Tendinte in .Ro


Statuile din Insula Pastelui sunt mult mai mari decat se vad la suprafata

Statuile din Insula Pastelui sunt mult mai mari decat se vad la suprafata

Unul dintre cele mai izolate locuri din lume, aflat la 2.075 de kilometri de cea mai apropiata insula locuita si la 3.510 kilometri de Chile de care si apartine teritorial, Insula Pastelui a fascinat inca de la descoperirea sa in duminica Pastelui din anul 1722, de unde i se trage si numele. In special statuile Moai, 887 la numar, constructii monumentale monolitice (realizate dintr-o singura bucata de piatra) asezate cu fata catre interiorul insulei si spatele catre oceanul Pacific, au starnit interesul colonistilor si prin popularizarea lor la nivel global, al cercetatorilor iar acum al turistilor.

Statuile din Insula Pastelui au fost sculptate de catre populatia insulei in perioada 1160-1680 in roca provenita din cenusa vulcanica solidificata, procesul de realizare a lor incepand foarte curand dupa ce insula a fost populata prima data de catre polinezieni. Uneltele folosite pentru realizarea statuilor au fost dalti din piatra, fabricate si ascutite prin cioplire. Pentru ca blocurile masive din piatra proveneau din cenusa vulcanica, acestea erau permanent udate in timpul procesului de sculptare pentru ca bucati din acestea sa poata fi dizlocate cat de cat facil. Lucrul la fiecare dintre statuile de pe Insula Pastelui cerea participarea a 5-6 oameni, timp de aproximativ un an de zile.

Personajele reprezentate in blocurile de piatra sculptate erau lideri decedati ai unor familii importante. In cultura locuitorilor insulei Pastelui exista credinta unei stranse legaturi intre cei vii si cei morti, acestia din urma asigurandu-le celor ramasi in viata tot ce aveau nevoie (recolte, fertilitate, noroc, sanatate, protectie, etc) in schimbul ofrandelor oferite de catre cei vii.

Insuficient insa, europenii au vizitat insula in 1722, 1770, 1774, 1825 si 1860, vizite pasnice inainte de cea a negustorilor de sclavi din 1862, negustori care au capturat sau ucis pe cei care se impotriveau, aproximativ 1.500 de oameni din cei aproximativ 3.000 cati numara insula in acel moment. Bolile aduse de aceiasi europeni, variola si apoi tuberculoza si-au adus la randul lor aportul in depopularea insulei, in 1871 mai traind acolo doar 171 de bastinasi, Moaisase ani mai tarziu doar 111. Foarte putini fata de maximul populatiei insulei Pastelui considerat a fi fost situat in jurul a 17.000 de oameni, inainte ca societatea de pe insula sa intre intr-un proces de decadere, accentuat mai tarziu de venirea europenilor.

Cercetarile asupra statuilor Moai au aratat ca ceea ce se vede la suprafata nu reprezinta statuile intregi, capete sau busturi, sculpturile fiind de fapt mult mai inalte, reprezentand oameni din varful capului pana la bazin si cu mainile impreunate pe abdomen, motivul pentru care o parte din inaltimea lor a disparut sub nivelul solului fiind alunecarile de teren petrecute in ultimii 700-900 de ani.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Insula Pastelui