Tendinte in .Ro


Insulina a fost descoperita de catre romanul Nicolae Paulescu

Insulina a fost descoperita de catre romanul Nicolae Paulescu

In 1869, Paul Langerhans, un student la medicina la Berlin, a fost primul care a remarcat in interiorul pancreasului cateva roiuri de celule al caror rol nu fusese stabilit. 20 de ani mai tarziu, in 1889, medicul polonez Oscar Minkowski a facut o prima legatura intre pancreas si diabet, confirmata abia in 1901 de catre americanul Eugene Opie. Niciunul dintre ei si nici urmatorii cercetatori nu au reusit insa sa ajunga la insulina.

Pana in 1916 cand profesorul Nicolae Paulescu de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti a reusit sa izoleze hormonul pe care l-a numit pancreina si care avea sa fie mai apoi cunoscut sub numele de insulina. Paulescu a realizat un extract apos de pancreas care s-a dovedit a avea darul de a normaliza nivelul de zahar din sangele unui caine, cobaiul folosit de toti cercetatorii. Profesorul a publicat concluziile sale intr-o lucrare denumita “Cercetari privind rolul pancreasului in asimilarea alimentelor” in cadrul unei reviste stiintifice belgiene insa a fost nevoit sa-si intrerupa studiile din cauza primului razboi mondial. A apucat totusi sa breveteze metoda de realizare a pancreinei/insulinei la Ministerul Roman al Industriei si Comertului.

Studiile romanului au fost mai apoi dezvoltate si folosite de catre alti cercetatori iar in 1922 insulina a fost administrata pentru prima data unui pacient uman, un baietel american de 14 ani, Leonard Thompson. Insulina administrata acestuia era insa impura asa incat baiatul a suferit reactii alergice la injectia administrata. Biochimistul James Collip a lucrat 12 zile la purificarea insulinei iar tratamentul aplicat lui Leonard a avut succes. Mai tarziu, in 1966, insulina a fost complet sintetizata in laborator, nemaifiind nevoie de exctractii din pancreasul unor organisme vii.

Astazi insulina injectata este folosita pe scara larga pentru tratarea diabetului, afectiune in care pancreasul nu produce insulina, esentiala pentru reglarea nivelului de zahar din sange.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Nicolae Paulescu