Tendinte in .Ro


Plasticul a fost inventat si re-inventat de 4 oameni diferiti

Plasticul a fost inventat si re-inventat de 4 oameni diferiti

Prima dată plasticul a fost inventat în 1839 în laboratoarele Goodyear chiar de către Charles Goodyear care a amestecat cauciuc cu sulf şi a turnat compoziţia într-o formă. Când s-a uscat, materialul era tare şi părea durabil iar procesul în sine a fost denumit ulterior vulcanizare. Plasticul creat de Goodyear nu era însă rezistent la temperaturi înalte.
 
După Goodyear, englezul Alexander Parkes a creat un material plastic denumit parkesine, după numele lui, realizat din nitroceluloză şi solvenţi, însă neajunsul acestui plastic a fost acela de a fi extrem de inflamabil.
 
Un american, John Wesley Hyatt, a preluat invenţia lui Parkes și a amestecat parkesine-ul cu nitroceluloza lichidă descoperită de un alt inventator. Invenţia sa poartă numele de celuloid şi se datorează ambiţiei de a câştiga un concurs de 10.000 de dolari care propunea inventarea unui material care să înlocuiască fildeşul de elefant folosit atunci la fabricarea bilelor de biliard.
 
Folosind celuloidul inventat de Hyatt, Leo Hendrik Baekeland, după ce a inventat hârtia fotografică ce l-a ajutat de George Eastman să creeze imperiul Kodak, s-a concentrat pe studierea răşinilor sintetice. Dintr-un amestec de fenoli şi formaldehide, el a inventat bakelita, folosită şi azi, iar invenţia sa a revoluţionat omenirea.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti