Tendinte in .Ro


Poloneza Irena Sendler a salvat 2500 de copii evrei din lagarul de la Varsovia

Poloneza Irena Sendler a salvat 2500 de copii evrei din lagarul de la Varsovia

Irena Sendler (Sendlerowa în poloneză) a salvat de la moarte, în timpul naziştilor, peste 2.500 de copii evrei. Ea a activat într-o asociaţie care a salvat peste 70.000 de evrei polonezi în timpul Holocaustului. Ca soră medicală în lagărul de la Varşovia, ea a reuşit să scape de la moarte peste 2.500 de copii evrei, pe care îi scotea din lagăr în cutii de unelte sau în saci de cartofi. Paznicii nu bănuiau nimic pentru ca ea era de origine germană. Ulterior, cu acte false, copiii erau plasaţi în familii poloneze sau ascunşi în mănăstirile catolice. Irena nota întotdeauna într-un jurnal pe care îl ţinea ascuns adevărata identitate a unui copil pe care îl salva, în speranţa că el se va putea reuni la un moment dat cu familia sa.

În 1943 însă, naziştii au aflat de felul în care salva copiii evrei şi au închis-o iar în penitenciar a fost torturată să divulge numele celor care o ajutau şi ale copiilor salvaţi. I-au rupt mâinile şi picioarele însă ea nu a oferit naziştilor niciun nume. Condamnată la moarte, ea a fost salvată în ultimul moment de asociaţia unde activa prin mituirea oficialităţilor naziste ca să o scape de pedeapsă. Totuşi, ea a fost căutată de nazişti până la finalul războiului.

În 2007, la vârsta de 97 de ani, ea a fost propusă pentru premiul Nobel pentru pace însă nu a primit distincţia. Un an mai târziu Irena Sendler a decedat, la vârsta de 98 de ani. Atât în timpul vieţii, cât şi postmortem, a fost decorată şi a primit numeroase premii, inclusiv de la papa Ioan Paul al II-lea.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti