Tendinte in .Ro


Islanda (Iceland) e totusi verde iar Groenlanda (Greenland) inghetata

Islanda (Iceland) e totusi verde iar Groenlanda (Greenland) inghetata

Se pare ca vikingii erau un pic ametiti cand au botezat Islanda si Groenlanda. Altfel e greu de explicat cum au reusit sa boteze o insula vulcanica si plina de gheizere, cat se poate de verde, intr-o zona foarte rece, e adevarat, dar verde, drept Islanda (Iceland in engleza, “tinutul ghetii”) iar ditamai insula acoperita de gheata pe 80% din suprafata ei, drept Groenlanda (Greenland in engleza, “tinutul verde”).

Ar putea fi de la Brennivin, bautura traditionala din Islanda, facuta din rosii fermentate si aromata cu seminte de chimen? Tradusa literalmente in engleza ca “vinul care (te) fierbe”, denumita in popor si Black Death (Moartea neagra)? Oare pentru ca are un continut de alcool de 37,5% (?!?)

Groenlanda, Islanda

Revenind la realitatile istorice, primele vase au ajuns in Islanda intre 770 si 880, mai mult din intamplare, navigatorii ratacindu-se in drumul lor dinspre Norvegia catre Feroe. A fost cazul vikingilor Naddoddr si Svavarsson, pentru ca mai apoi Flóki Vilgerðarson sa fie primul care a ramas peste iarna pe insula. Timp in care a descoperit gheata intr-unul dintre fiorduri si a decis numele insulei drept Iceland (“tinutul ghetii”).

Pe de alta parte Groenlanda a fost atinsa de exploratorii europeni abia la sfarsitul secolului al X-lea, navigatori din Islanda si Norvegia ajungand acolo si stabilindu-se pe coasta de sub-vest. Numele Greenland (“tinutul verde”) ii este atribuit lui Eric cel Rosu care ar fi spus ca oamenii ar fi dispusi sa mearga acolo daca tinutul ar avea un nume frumos.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti