Tendinte in .Ro


Stramosul bicicletei se numea celerifer

Stramosul bicicletei se numea celerifer

Specialiştii încă au dubii în ceea ce priveşte invenţia bicicletei. Dacă cele mai multe păreri susţin că inventatorii bicicletei moderne sunt francezii Pierre şi Ernest Michaux, alţi cunoscători afirmă că bicicleta este o invenţie mai veche de anii 1860. S-a crezut chiar că Leonardo da Vinci ar fi inventatorul bicicletei, însă ulterior s-a dovediat că schiţa care era studiată era una falsă. În orice caz, cei doi Michaux au inventat bicicleta cu pedale şi ax rotativ, dar cu siguranţă invenţia primei biciclete nu le aparţine.

Pe la 1780, un francez, contele de Sivrac, a inventat un vehicul numit celerifer, cu două roţi, fără pedale, care era pus în mişcare de forţa motrice a picioarelor “biciclistului”. Ulterior, un neamţ care se numea Dreis inventează drezina, un celerifer îmbunătăţit în sensul că avea un sistem de direcţie, dar nu şi pedale. Drezina era rapidă pentru că îi permitea celui care o folosea să alerge cu ajutorul ei.

După cei doi, tatăl şi fiul Michaux vin să inventeze velocipedul, fabricat din oţel şi nu din lemn ca celeriferul şi drezina, căruia îi adaugă pedale şi redimensionzează roţile în aşa fel încât cea din faţă să fie mai mare în circumferinţă decât cea din spate. Ulterior, velocipedului i se adaugă sistemul de mobilitate bazat pe lanţ, iar apoi, în anii 1890, frânele şi anvelopele din cauciuc.

Aşadar, bicicleta a fost inventată pe baza unor progrese, pornind de la celerifer. Azi, bicicleta este un mijloc modern şi ecologic de transport, dar şi un prilej de petrecere a timpului liber sau de a face sport.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Istoria bicicletei