Tendinte in .Ro


30 ani si 3 razboaie pentru independenta Cubei

30 ani si 3 razboaie pentru independenta Cubei

Descoperita de Cristofor Columb in 1492, Cuba a fost posesiune spaniola pana spre finalul secolului al 19-lea. Dar deja dupa 350 de ani de ocupatie, pentru cubanezi devenise prea mult: spaniolii care reprezentau 8% din populatia Cubei erau stapanii a peste 90% din bogatiile insulei. Criza economica din 1866-1867 a fost scanteia care a declansat revolta. 12.000 de rebeli cubanezi in frunte cu Carlos Manuel de Céspedes, un proprietar de moara de sfecla de zahar au lansat manifestul din 10 octombrie 1868, au declarat independenta Cubei fata de Spania si au pornit asediul impotriva garnizoanelor spaniole. Luptele care s-au soldat cu victorii si infrangeri de fiecare parte, posesiuni si cedari ale mai multor orase si sate a durat nu mai putin de 10 ani (1868–1878), de unde si numele de Razboiul de 10 ani (Guerra de los Diez Años). Rebelii, sprijiniti de alti 40.000 de suporteri nu au reusit sa castige razboiul insa au obtinut eliberarea sclavilor prin Pactul Zanjón din 10 februarie 1878.

Perioada de acalmie a durat numai un an, in august 1879 declansandu-se Micul Razboi (Guerra Chiquita) in care rebelii au obtinut doar cateva succese minore in tentativa lor de a rasturna dominatia spaniola, inainte sa fie invinsi de catre acestia. Spaniolii au promis o serie de reforme care sa imbunatateasca atat starea economica a tarii cat si nivelul de viata al populatiei acum libere insa fara rezultate notabile, ceea ce a mentinut starea de tensiune in tara. Sclavii erau acum liberi dar munceau pe bani putini pentru altii ori aveau pamanturi si erau fermieri fara a fi insa eficienti in munca lor individuala, o parte dintre bogatasi care ramasesera fara proprietati in favoarea sclavilor formau acum patura de mijloc. Statele Unite investeau masiv in industria zaharului, tutunului si mineritului iar Cuba era deja dependenta de americani, desi oficial era sub proprietate spaniola. Doar companiile bine organizate au rezistat noii situatii economice, populatia ajungand din nou la sapa de lemn.

Acesta a fost contextul declansarii celui de-al treilea razboi cubanezo-spaniol, desfasurat intre 1895 si 1898, ultimele trei luni ale lui transformandu-se intr-un razboi americano-spaniol. Razboiul desfasurat dupa o alta strategie decat primele doua s-a purtat concomitent in toate orasele si satele cubaneze, armata spaniola fiind astfel impartita in zone prioritare si altele pe care au fost nevoiti sa le cedeze rebelilor. Transformat intr-un razboi de uzura, conflictul a fost promovat in presa americana ca fiind unul plin de atrocitati ale spaniolilor asupra cubanezilor, favorizand astfel o opinie publica favorabila unei interventii americane care sa-i apere pe cetatenii americani aflati pe insula, interventie care a si avut loc in iunie 1898 fortand Spania sa ceara pace si oferindu-le cubanezilor ocazia sa-si declare independenta statala.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Istoria Cubei