Tendinte in .Ro


Rusia a fost ocupata si condusa de polonezi timp de 9 ani

Rusia a fost ocupata si condusa de polonezi timp de 9 ani

In 1598 a murit tarul Fiodor Ivanovici si, pentru ca acesta nu a avut urmasi care sa fie inscaunati in locul sau pe tronul Rusiei, trecerea lui in nefiinta a marcat si incetarea domniei dinastiei Rurik. A insemnat totodata si inceperea luptelor interne pentru putere intre marii boieri rusi iar perioada a fost si una nefasta din pricina recoltelor agricole practic inexistente. Intre 1601 si 1603 lunile de vara au avut temperaturi sub 0 grade facand astfel imposibila agricultura si instaland foametea in intreaga tara.

Pe fondul haosului, foametei, talhariilor cauzate de saracie si ciumei au aparut la granita si invadatorii. Acestia erau formati din polonezi, lituanieni si cazaci in fruntea carora se afla un asa-zis Dimitrie, frate al lui Fiodor. In fapt Dimitre murise inaintea lui Fiodor insa falsul Dimitrie a primit sprijinul nobililor polonezi care i-au pus la dispozitie armatele proprii si bani pentru expeditia de ocupare a Moscovei si instalare pe tron, in incercarea lor de a-si spori influenta in Rusia si de a o slabi in acelasi timp.

Moscova a fost ocupata in 1605 insa Dimitrie nu a rezistat prea mult pe tron. Doar un an mai tarziu a fost asasinat de catre un cneaz din dinastia Rurik care a cerut si ajutorul Suediei pentru a forma o armata si a-i scoate pe polonezi si lituanieni din tara. Acest fapt a dus la reactia violenta a polonezilor. Pe de o parte acestia au scos din maneca un al doilea Dimitrie (scopul era de intoxicare a rusilor de rand cu ideea ca Dimitrie traia si isi cerea tronul ce i se cuvenea de drept, idee ce ar fi dus la o mai mica opozitie fata de preluarea puterii de catre acesta si acolitii sai polonezi), pe de alta insusi Sigismund al III-lea, regele Poloniei, care nu s-a implicat in prima ocupare a Rusiei, a decis sa isi trimita propria armata in confruntarea cu armata ruso-suedeza pe care a si invins-o in 1610.

Victorios, regele Sigismund nu l-a mai lasat pe noul Dimitrie sa devina tar asa incat a preluat el insuri tronul Rusiei. Suedia a decis sa riposteze fata de extinderea conducerii poloneze asupra Rusiei si a declarat razboi Rusiei, sustinand un al treilea Dimitrie. In 1611 polonezii ocupau Moscova si Smolensk-ul alte orase rusesti fiind invadate si incendiate pe masura ce polonezii isi extindeau ocupatia.

Ocupatia poloneza s-a incheiat in 1612 dupa ce armate taranesti conduse de un comerciant, Kuzma Minin, si un cneaz, Dmitri Pojarski, au reusit sa-i invinga in mai multe randuri pe polonezi, sa elibereze Moscova si sa-i impinga afara din tara pe invadatori.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Istoria Rusiei