Tendinte in .Ro


Sahul are o vechime de cel putin un mileniu si jumatate

Sahul are o vechime de cel putin un mileniu si jumatate

Istoria sahului se pierde cu vreo 6 secole după Hristos, în India, unde jocul din care s-a dezvoltat şahul modern se numea chaturaṅga şi avea 4 componente de joc: cavaleria, infanteria, elefanţii şi carele de luptă. Din India, jocul a fost preluat de perşi, care l-au îndrăgit. Perşii au fost apoi cuceriţi de arabi, care au preluat jocul în lumea musulmană, iar mai apoi maurii (arabii din nordul Africii) l-au adus în sudul Europei prin peninsula iberică.

Numele jocului înseamnă “rege” în persană. Atunci când un jucător ataca regele celuilalt, striga “Shāh!” sau “Shāh Māt!” când ataca definitiv regele oponentului de joc. Chiar dacă iniţial numele jocului în persană era chatrang sau shatranj, în mai toate limbile europene jocul a păstrat etimologia persană a exclamării regelui: scacchorum în limba latină, échecs în franceză, schack în suedeza sau şah în limba română.

Dacă acum culorile tablei de joc sunt alb şi negru, în evul mediu european se foloseau mai degrabă culorile roşu şi negru, pentru că acestea erau culorile cernelurilor cu care se picta tabla de joc. Regii Angliei s-a declarat cuceriţi de acest jos şi s-au autointitulat patroni ai jocului, iar regina Margareta a Angliei avea o tablă de şah din pietre preţioase roşii şi verzi. Şahul modern păstrează şi acum simbolurile şi modul de gândire ale Europei medievale: grandoarea regelui şi a reginei, nebunul care era bufonul regal, calul de luptă, pionii ca fiind servitorii şi sclavii. (apropo de bufoni, stiati ca palariile bufonilor provin de la infatisarea magarilor? Iata detalii aici)

Primul campionat de şah a avut loc in 1886, iar de atunci există şcoli de şah şi numeroşi campioni celebri pentru că au câştigat diversele campionate ale sportului minţii, cum ar fi ruşii Anatoli Karpov şi Gari Kasparov sau Maia Chiburdanidze, cea cea mai tanara femeie campioana mondiala la sah.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Istoria sahului