Fructele pomului-strugure cresc direct pe scoarţa copacului

Jabuticaba este un pom fructifer originar din America de Sud, în ţări ca Brazilia, Argentina sau Bolivia, dar şi pe arii restrânse în Europa, pe tărâm portughez. De ce este inedit pomul-strugure? Pentru că fructele sale cresc direct pe scoarţa pomului, şi nu pe crengile sale. Ca şi la strugurii negri cu care seamănă, fructele cărnoase au în mijloc semintele. Florile pomului jabuticaba apar direct pe scoarţă, iar apoi ele se dezvolă în fructe. Când se coc, fructele au un diametru de 4 cm, iar pielea de culoare strugurilor negri acoperă un miez cărnos şi gustos. Specialiştii pomiculturi sfătuiesc consumatorii să evite consumul pielii acestui fruct, din cauza conţinutului ridicat de tanin, care poate fi toxic pentru organism. O mare problemă pentru cultura acestui fruct destul de popular în ţările unde se cultivă sunt păsările, care atacă pomii şi se hrănesc cu miezul suculent şi gelatinos.
Fructul se consumă proaspăt, aşa cum este cules din pom sau sub formă de suc natural, dar şi conservat ca dulceaţă sau jeleu, dar şi vin sau lichior. Din păcate, fructele de jabuticaba sunt extrem de perisabile, ele rezistă doar 3 zile după ce sunt culese din pom şi apoi intră în fermentaţie, motiv pentru care nu sunt exportate, aşadar sunt slabe şansele să găsim acest fruct în pieţele din Europa.
Stiati ca..
- Fructele acai sunt tot mai folosite in cure de slabire si detoxifiere
- Fructele anumitor cactusi sunt comestibile
- Mango este numit regele fructelor în tarile tropicale
- Mai mult de jumătate din apele minerale ale Europei se găsesc în România
- Fructele kaki si sharon sunt asemanatoare, dar totusi diferite
- Si fructele pot sa ingrase
- Ciocolata se poate prepara şi în casă
Tag