Tendinte in .Ro


Jesse Owens a fost primul sportiv care a castigat 4 medalii la aceeasi Olimpiada

Jesse Owens a fost primul sportiv care a castigat 4 medalii la aceeasi Olimpiada

Atletul american de culoare Jesse Owens a câştigat 4 medalii de aur la Olimpiada de la Berlin din 1936. Olimpiada, găzduită de Germania nazistă, trebuia să demonstreze superioritatea arienilor, motiv pentru care Hitler a investit foarte mulţi bani în pregătirea sportivilor germani. Însă surpriza a adus-o Owens, cu cele 4 medalii, record absolut la vremea aceea.

Atletul a câştigat medaliile la probele de 100 şi 200 de metri viteză, la saritura in lungime, dar şi cu echipa de ştafetă, la 4×100 de metri. Mai mult, Hitler trebuia să premieze toţi câştigătorii, însă a decis ca la ceremonii să îi felicite doar pe câştigătorii nemţi. Când Owens a câştigat prima sa medalie, Hitler a părăsit stadionul, americanul fiind primul campion olimpic de culoare care urca pe podium la acea ediţie. De cealaltă parte, autorităţile americane l-au ignorat pe Owens până în 1955, când preşedintele american Eisenhower l-a numit “ambasador al sportului”.

Nepot al unui sclav negru în Statele Unite, el a reuşit să câştige ceea ce niciun alt campion olimpic nu a reuşit până la succesul său: 4 medalii de aur. După reuşita sa, pentru că în acele vremuri sportivii nu câştigau bani din publicitate, el a fost nevoit să lucreze pentru a-şi întreţine familia, inclusiv ca om de PR la Ford sau la Comitetul Olimpic sau ca antrenor pentru juniori.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Jesse Owens