Tendinte in .Ro


Fructele kaki si sharon sunt asemanatoare, dar totusi diferite

Fructele kaki si sharon sunt asemanatoare, dar totusi diferite

Kaki este un fruct originar din China, dar care este cultivat şi în Brazilia, Mexic, California şi chiar în ţările mediteraneene din sudul Europei (Italia e pe locul al 5-lea în topul producătorilor mondiali de kaki). Numit şi fructul zeilor (Diospyros kaki), kaki are numeroase beneficii pentru organism, lăsând la o parte faptul că este un fruct dulce, zemos şi cu un gust deosebit. Există persoane care confundă kaki şi fructul sharon, dar totuşi există diferenţe între un fruct sharon şi un kaki, în ciuda percepţiei că este vorba despre acelaşi fruct. Sharon este de fapt un kaki de calitate superioară, nefiind astringent precum predecesorul său. De asemenea, sharon este rotund (vezi poza), iar kaki are formă ovală. Sharon este originar din Israel, din câmpia Sharon, unde teritoriul arid a favorizat dezvoltarea culturilor acestui fruct. Fructul este potrivit pentru a fi cules în perioada octombrie-decembrie.

Foarte bune pentru inimă, atât kaki cât şi sharon conţin zaharuri dar şi betacaroten, potasiu, magneziu, vitamina C şi vitamina E. Atunci când este copt fructul kaki are culoarea portocalie sau chiar roşie şi o consistenţă moale, la fel ca o caisă coaptă. Dacă fructul de kaki este cules necopt, se coace în câteva zile la temperatura camerei. Fructul de sharon, în schimb, poate fi consumat şi când are o consistență moale, dar şi când este tare.

De forma unei tomate şi de culoarea unui dovleac, cele două asigură organismului vitamina A din betacarotenul conţinut. Kaki şi sharon întăresc sistemul imunitar şi previn îmbătrânirea celulelor tocmai pentru că au vitamina C şi antioxidanţi. Studiile arată beneficiile consumului celor două fructe pentru combaterea cancerului, a problemelor de vedere, a osteoporozei şi chiar pentru ameliorarea bolii Parkinson. Cu toate benefiicile, cele două fructe sunt interzise diabeticilor din cauza conţinutului mare de zahăr. Coaja fructelor conţine tanin, de aceea e recomandabil să nu fie consumată, dar poate ajuta stomacul în caz de indigestie, reglând tranzitul intestinal.

Sharon şi kaki se consumă crude, gătite sau preparate sub formă de suc. Sunt delicioase consumate ca atare, în salata de fructe, dar pot fi adăugate şi în iaurt sau ca umplutură pentru plăcinta cu fructe. Se pot prepara piureuri din cele două fructe, gemuri sau îngheţată, dar se pot servi la fel de bine la un platou de brânză, cu fructe de mare sau carne de porc.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Kaki fruct