Tendinte in .Ro


Kazakhstan este cea mai mare tara din lume fara iesire la mare

Kazakhstan este cea mai mare tara din lume fara iesire la mare

Vecinatatea cu Marea Caspica nu se pune pentru ca aceasta nu comunica cu o alta mare sau ocean. Acest fapt face din Kazakhstan cea mai mare tara din lume fara iesire la mare, avand o suprafata de 2.724.900 kilometri patrati. Pare mult? Pare putin? In acelasi timp Kazakhstan este a 9-a in lume dupa aria ocupata, reprezentand 1,8% din suprafata terestra a globului. Daca ne luam dupa procent, parca nu e chiar mica, nu?

Are insa vecini giganti, Rusia si China punand-o in umbra, in acelasi timp Kyrgyzstan, Uzbekistan si Turkmenistan nu prea mai conteaza pe langa ea. Ce este interesant e ca desi nu se invecineaza cu Mongolia, punctul extrem estic al Kazakhstanului este la doar 38 de kilometri de cel vestic al Mongoliei.

Pe cat este de mare, pe atat Kazakhstan este de goala. Are o densitate a populatiei de numai 6 locuitori pe kilometrul patrat, mai exact 5,6, locuitorii fiind grupati in orasele situate in nordul si sudul tarii. In centru se gaseste binecunoscutul cosmodrom de la Baikonur iar spre est se gaseste poligonul Semipalatinsk folosit de sovietici pentru testarea armei nucleare, cele doua fiind astfel zone nelocuite de catre populatie.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti