Tendinte in .Ro


Numele Kri-Kri desemneaza o specie de capre ce traieste doar in Creta

Numele Kri-Kri desemneaza o specie de capre ce traieste doar in Creta

Specia nu este originara din Creta dar a fost importata pe insula tocmai in timpul civilizatiei minoice care a dominat aceasta parte a Mediteranei in secolele 27-15 i.Hr. In prezent insa nu se mai gaseste decat pe insula Creta iar specia este considerata ca fiind vulnerabila. In timpul celui de-al doilea razboi mondial a constituit singura forma de carne disponibila gherilelor montane in timpul ocupatiei germane iar un studiu efectuat in anii 60 ai secolului trecut arata ca in muntii de pe insula mai traiau doar aproximativ 200 de exemplare.

Odata cu infiintarea Parcului National Samaria in 1962 specia Kri-Kri de capre salbatice a intrat sub protectia legii iar rezultatul se vede in numarul actual de exemplare, aproximativ 2.000. Braconierii le cauta insa, de asemenea genele lor sunt in pericol sa se modifice in urma imperecherii lor cu caprele domestice de pe insula. Kri-Kri traiesc pe culmile Muntilor Albi (Lefka Ori) din partea de vest a insulei Creta, la inaltimi de 2.400 de metri, ascunzandu-se printre cele aproape 50 de piscuri ale masivului muntos. Pentru a spori sansele de supravietuire a speciei este posibil ca in viitor unele exemplare sa fie exportate pe insulele Dia, Agioi Theodoroi si Agioi Pantes din imediata vecinatate a Cretei, Agioi Theodoroi fiind nelocuite si fara dusmani naturali care sa pericliteze existenta lor acolo.

Caprele Kri-Kri au o blana de culoare brun-deschis, cu o banda inchisa la culoare pe gat si spate. Sunt insa timide si evita turistii, avand loc putine intalniri intre om si aceste animale. Kri-Kri sunt un simbol al insulei Creta si pot fi vazute pe materialele turistice disponibile in statiuni si in literatura locala. Sapaturi arheologice in situri descoperite pe insula au scos la iveala pereti pe care erau desenate caprele Kri-Kri, presupunandu-se ca in antichitate erau animale venerate pe insula.

Kri-Kri
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti