Tendinte in .Ro


La Alba-Iulia se gaseste inca aparatul cu care a fost fotografiata Marea Unire

La Alba-Iulia se gaseste inca aparatul cu care a fost fotografiata Marea Unire

Cu aparatul din imagine au fost realizate celebrele fotografii care surprind atmosfera Marii Adunări Naţionale de la 1 decembrie 1918, când la Alba Iulia a fost luată decizia istorică a unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Acest moment a stat la baza deciziei, luată în 1990, după căderea regimului comunist, ca ziua naţională a României să fie serbată la 1 decembrie. În număr de cinci, fotografiile au fost realizate de Samoilă Mârza, supranumit după acel moment Fotograful Unirii.

Interesant este că aparatul cu burduf folosit fusese achiziţionat de către Samoilă Mârza din banii obţinuţi în urma vânzării unei perechi de boi. Tehnica de fotografiere greoaie şi vremea neprielnică l-au împiedicat să realizeze mai mult de cinci poze la 1 decembrie 1918.

Astăzi acest aparat face parte din colecţia expoziţională a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, fiind expus la loc de cinste în Sala Unirii. Muzeul albaiulian a intrat în posesia aparatului şi a celor cinci clişee fotografice de sticlă în anul 1967. Atunci Samoilă Mârza le-a vândut muzeului iar cu banii obţinuţi şi-a cumpărat un aparat modern. Cu acesta spera să surprindă instantanee fotografice de la semicentenarul din 1968, dedicat împlinirii a 50 de ani de la Marea Unire. Din păcate, nu a apucat decedând la data de 19 decembrie 1967.

Importanţa fotografiilor realizate de Samoilă Mârza la Alba Iulia în data de 1 decembrie 1918 este extrem de mare. Aceste fotografii au fost folosite de catre delegaţia română la Conferinţa de Pace de la Versailles, pentru ca aliaţii să vadă clar susţinerea populară de care s-a bucurat evenimentul de la Alba Iulia. Putem afirma că ele au influențat decizia Marilor Puteri de a recunoaşte Marea Unire.
 
(Vezi si simbolistica stemei Romaniei)
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Marea Unire