Tendinte in .Ro


Lacul Baikal singur contine 20% din apa dulce a lumii

Lacul Baikal singur contine 20% din apa dulce a lumii

Doar cand spui Lacul Baikal si poti vizualiza o lista consistenta de superlative: nu este cel mai mare lac din lume ca suprafata (doar al 6-lea cu 31.722 km2) dar este cel mai vechi lac din lume, presupunandu-se ca s-a format candva cu 20-30 milioane de ani in urma, cel mai adanc lac din lume cu ai sai 1.637 metri adancime, cel mai mare volum de apa proaspata din lume, cel mai mare lac aflat integral pe teritoriul unei singure tari (Rusia), cel mai mare lac din Asia, printre cele mai curate si mai limpezi din lume.

Secretul atator lucruri deosebite privind lacul Baikal sta in faptul ca lacul s-a format prin indepartarea a doua placi tectonice, lucru ce s-a produs in decursul a zeci de milioane de ani si continua, placile departandu-se inca cu aproximativ 1,5 cm pe an. Aceasta miscare perpetua i-a dat si forma alungita, de-a lungul celor doua placi (lungime maxima 636 km – aproape cat distanta dintre Constanta si Cluj Napoca, latime maxima 79 km). A capatat adancime iar timpul a fost suficient sa-l umple cu apa de ploaie dar mai ales cu apa provenita din cursurile de apa din jur: 330 de rauri se varsa in lacul Baikal, in timp ce din lac pleaca unul singur, raul Angara.

In ciuda volumului imens de apa continuta, aceasta este bine oxigenata, adapostind 1.085 specii de plante si 1.550 specii de animale, dintre care 80% nu pot fi gasite in alta parte a lumii. Iarna suprafata lacului ingheata si acesta poate fi traversat la picior, gheata masurand si 1 metru grosime. Insa foarte putini se inghesuie sa incerce o astfel de experienta, vanturile puternice care matura suprafata plana a lacului facand ca temperatura resimtita sa fie si de -60°C.

Ramane superlativul-superlativelor in materie de apa dulce, lacul Baikal singur continand 20% din apa dulce existenta la nivel mondial.

(Fotografie © Elena Ogorodnikova)
 
Poate vi se va parea surprinzator dar stiati ca originea papusilor Matrioska nu e in Rusia? Va invitam sa vedeti unde au fost ele create prima data si cum a ajuns papusa Matrioska un simbol al artei traditionale rusesti.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Lacul Baikal