Tendinte in .Ro


Pe lacul Titicaca traiesc oameni in 40 de sate plutitoare

Pe lacul Titicaca traiesc oameni in 40 de sate plutitoare

Lacul Titicaca, de la graniţa dintre Peru şi Bolivia, cel mai mare lac din America de Sud, perfect navigabil, ascunde câteva sate plutitoare, unice în lume. Satele plutitoare aparţin populaţiei Uro, care a ales acest sistem de locuinţe plutitoare ca să se apere de incasi. Satele plutitoare adăpostesc între 2 şi 10 familii Uro, care trăiesc din pescuit şi, mai nou, din turism, pentru că nenumăraţi turişti vin în Peru pentru o experienţă de câteva zile în satele plutitoare. Nu toate satele acceptă însă turişti, de teamă să nu îşi distrugă modul de viaţă unic.

Vechi de mai bine de 500 de ani, ele au forma unui ponton, sunt perfect stabile, însă sunt greu de întreţinut. Construite integral din stuf şi trestie, ca şi casele de pe aceste insule, trebuie în permanenţă menţinute de către locuitori. Ele sunt ancorate pe fundul lacului cu ajutorul unor frânghii ţesute din trestie, la capătul cărora atârnă greutăţi din lemn.

Atunci când locuitorii unui sat plutitor consideră ce se află în pericol sau e în căutare de resurse mai mari de peşte, îşi mută satul dintr-o parte în alta a lacului. Ca să gătească, aprind focuri pe lespezi de piatră şi nu-l scapă niciodată din ochi, de teamă să nu aprindă întreg satul. Fără electricitate sau medic, satele plutitoare de pe Titicaca au un mod de viaţă unic şi special, perfect organic şi ecologic.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Lacul Titicaca