Tendinte in .Ro


Ladislau Bölöni a castigat 7 trofee in cei 3 ani in care a jucat la Steaua

Ladislau Bölöni a castigat 7 trofee in cei 3 ani in care a jucat la Steaua

Nascut la 11 martie 1953 Ladislau Boloni a ajuns la Steaua Bucuresti la o varsta considerata drept inaintata pentru un jucator de fotbal: 31 de ani. Adunase insa in cei 17 ani de cariera la Chimica Tarnaveni si ASA Targu Mures o experienta si o calitate a jocului care l-au recomandat pentru includerea in lotul Stelei care se pregatea pentru cucerirea Romaniei si a Europei, postul sau, acela de mijlocas ofensiv, fiind de o importanta cruciala in jocul orientat catre atac al echipei. (apropo, vezi si cand a lipsit ultima data Steaua din cupele europene)

In plan intern venirea lui Boloni a coincis cu castigarea campionatului national de catre Steaua Bucuresti in sezonul 1984-1985, dupa o pauza de sase ani. Urmatoarele doua sezoane petrecute la echipa Steaua au insemnat de asemenea titluri de campion national: 1985-1986 si 1986-1987. (vezi si ce echipe de fotbal din Romania au castigat campionatul national de cel putin 3 ori la rand, detalii aici) De asemenea alte doua trofee interne s-au adaugat titlurilor de campion, cucerind Cupa Romaniei in editiile 1984-1985 si 1986-1987. Echilibrul afisat in teren, driblingurile de o finete extraordinara si nenumaratele pase de geniu l-au propulsat in postura de creier al echipei la mijlocul terenului. De altfel Gabi Balint avea sa declare mai tarziu despre echipa Stelei din acei ani ca “Laszlo Boloni si Tudorel Stoica reprezentau miezul acelei echipe. Noi, jucatorii tineri, eram niste nazdravani. Ei gandeau pentru noi toti, dadeau tonul la actiunile de atac si stiau sa ne comunice cand era momentul sa ne aparam.”

Parte din angrenajul special al echipei de aur a Stelei, Ladislau Boloni a participat la cea mai de succes campanie europeana a vreunui club de fotbal din Romania, cea incheiata cu castigarea Cupei Campionilor Europeni la 7 mai 1986, pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla, in fata galonatei echipe FC Barcelona. Neuitand nici de trofeul Supercupei Europei castigat la 24 februarie 1987 pe stadionul din Monte Carlo in fata lui Dinamo Kiev. 7 trofee cucerite in 3 ani de zile petrecute de Ladislau Boloni la Steaua, echipa pentru care a jucat in 94 de meciuri, reusind sa si inscrie de 24 de ori in portile echipelor adverse in competitiile interne si internationale.

La 34 de ani, dupa terminarea sezonului 1986-1987, Boloni s-a despartit de Steaua pentru a evolua in Belgia la Racing Jet Bruxelles, apoi in Franta la US Créteil si US Orléans. Ca antrenor, meseria aleasa dupa ce a pus ghetele de fotbal in cui, a cunoscut de asemenea succesul, castigand campionatul Portugaliei, Cupa Portugaliei si Supercupa Portugaliei cu Sporting Lisabona, toate in sezonul 2001-2002. Intors in Belgia, a castigat si campionatul acestei tari precum si Supercupa Belgiei, cu Standard Liege, in sezonul 2008-2009, in acel an fiind desemnat si antrenorul anului in Belgia.
 
Vezi si…

 • Faze tari din fotbal
 • Faze comice din fotbal
 • Perle fotbalisti
   

  Stiati ca..

 • Service Apple Bucuresti  
  Tag

  Ladislau Boloni